Autor: Informer.rs

08.10.2023.

22:44

Foto: AP PHOTO

Sport

Ferstapen potvrdio titulu, pokorio i Katar

Holanđanin je tako potvrdio treću uzastopnu šampionsku titulu koju je obezbedio dan ranije u sprint trci. Ferstapen je stigao do 14. trijumfa u sezoni, a ukupno 49. u karijeri.

Drugi kroz cilj prošao je Australijanac Oskar Pjastri iz Meklarena, a treći njegov klupski kolega Britanac Lando Noris. Četvrti je bio Džorž Rasel iz Mercedesa, koji je već u prvom krugu trke imao incident sa klupskim kolegom Luisom Hamiltonom, posle kojeg je sedmostruki svetski šampion eliminisan, a Rasel završio na začelju.

Informer

Luis Hamilton sudario se sa klupskim kolegom i završio trku već u prvom krugu

Peto mesto pripalo je Šarlu Lekleru, koji je bio jedini vozač Ferarija na ovoj trci, jer Karlos Sajnc nije ni startovao trku zbog problema sa sistemom za gorivo. Bodove su još osvojili Fernando Alonso (Aston Martin), Esteban Okon iz Alpine, vozači Alfa Romea Valteri Botas i Džou Gvanju, kao i pilot Red Bula Serhio Perez.

Ferstapen u generalnom poretku ima 433 boda, ispred Pereza sa 225 i Hamiltona sa 194. 

Ovo je bila prva trka u kojoj je primenjeno novo pravilo, a to je da svaki vozač mora da ima tri zaustavljanja u boksu i da na jednom setu pneumatika može da se zadrži najviše 18 krugova.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 vozi se 22. oktobra za Veliku nagradu SAD u Ostinu.