Autor: Informer.rs

09.12.2023.

18:44

Foto: EPAImages

Sport

Svetski rekorder ne ide na Olimpijske igre! Bez ruske zastave neće u Pariz

Doneo je odluku Međunarodni olimpijski komitet da će ruski i beloruski sportisti imati prvo nastupa na Olimpijsim igrama u Parizu naredne godine, ali pod neutralnom zastavom.

Uz to, MOK je doneo niz kriterijuma koje će Rusi i Belorusi morati da ispoštuju kako bi stekli mogućnost da se nađu u Parizu. Ipak, utisak je da mnogi to pravo neće iskoristi, pre svih - Kliment Kolesnikov. 

Informer

 

Jedan od najboljih plivača današnjice, osvajač srebra u Tokiju i svetski rekorder na 50 metara leđnim stilom odlučio je da odbije ponudu Međunarodnog olimpijskog kominteta i preskoči Igre u Parizu. 

„Dobro je što je MOK, u principu, preduzeo ovaj korak i doneo odluku o prijemu ruskih sportista. Druga stvar je da uslovi za neutralni status od Svetske plivačke organizacije ostaju isti. Ako se ne slažete sa njima, nećete dobiti neutralan status od Plivačke organizacije. Ako ne dobiješ neutralan status, nećeš se kvalifikovati na Olimpijske igre. Mogu samo da govorim u svoje ime. Ima momaka koji su spremni da pristanu na ove uslove međunarodnih federacija i posle toga nastupaju.Ja ću biti srećan zbog njih ako odu na Olimpijske igre. Ne mogu da pristanem na to“, rekao je Kolesnikov.

Olimpijske igre u Parizu na programu su od 26. do 11. avgusta 2024. godine.