Autor: Informer.rs

17.12.2023.

20:35

Foto: EPAIMAGES

Sport

Kraj dominacije: Francuska srušila Norvešku i postala svetski šampion!

Više od dve decenije Norvežanke vode glavnu reč u ženskom rukometu, slutilo je da će četa Torgira Hergeirsona dominaciju nastaviti i ove godine na Svetskom prvenstvu, ali... U epskom finalu u danskom Herningu, reprezentacija Francuske servirala je osvetu Norvežankama i tituli sa Olimpijskih igara dodali zlato na planetarne smotre - 31:28.  

Da Norvežanke nisu na svom nivou bilo je jasno već u drugom kolu kada je Francuska slavila golom viška. Provukle su se dojučerašnje šampionke sveta u polufinalu protiv Danske, ali im Francuskinje to nisu dozvolile. Iako je sredinom drugog poluvremena slutilo na preokret. 

Atipično efikasno bilo je u prvom poluvremenu koje je pripalo Francuskinjama - 20:17 obeležila je Tamara Horaček. Hrvatica koja nastupa za reprezentaciju "trikolora" držala je odbranu novopečenog planetarnog šampiona i u napada predstavljala najveću opasnost po Stine Solberg. 

Informer

 

Mogla je prednost Francuske da bude i veća, ali svoj dan nije imala Lora Glozer. Jedna od najboljih golmanki sveta zabeležila je tek jednu odbranu za pola sata igre zbog čega je Olivijer Krombolc u drugom poluvremenu prednost dao Hatadu Saki i nije pogrešio. 

Najefikasnija u pobedi Francuske bile su Grendval i Horaček sa po pet golova, četiri su dodale Kanor i Valentini, a tri Nze Minko i Bokti. Sjajnu rolu imala je i pivotmenka Fopa. Sa druge strane, Nora Mork postigla je osam golova.