Autor: Informer.rs

10.01.2024.

07:24

Foto: EPAImages

Sport

Istorijsko Evropsko prvenstvo: Nemci pred 53 hiljade navijača otvaraju turnir! Srbija želi Pariz, a Danci titulu!

Mnogi veruju da se najbolji rukomet igra u Skandinaviji, rezultati kažu da je Španija najuspešnija tokom poslednjih godina, ali jedno je sigurno - Nemačka je rukometna zemlja i potvrdu za to dobićemo kroz narednih 18 dana kada Berlin, Manhajm, Minhen, Keln i Hamburg budu dočekali najbolje ekipe sa prostora Evrope. 

Nekoliko sati deli nas od Evropskog prvenstva koje će po mnogo čemu biti drugačije. Može se reći i istorijsko. Prvog dana navijači će odmah imati "klasik" između Francuske i Makedonije. Ipak, centralni događaj 10. januara biće odigran u Dizeldorvu na stadionu Fortune poznatom kao "Merkur Špil". Nemačka će od 20:45 u improvizovanoj dvorani pred 53.000 gledalaca dočekati Švajcarce, a čim glavni arbitri označe početak utakmice rekord po broju posete na jednom rukometnom meču će pasti! 

Za one koji vole tradiciju, rekord trenutno drže Danci budući da je 2011. godine odigrano finale domaćeg šampionata na stadionu "Parken" između Kopenhagena i Silkeborga, tada je na tribinama bilo nešto više od 36.000 duša. 

Naravno, ono što navijače u Srbiji najviše zanima jesu šanse našeg nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu. "Orlovi" su smešten u grupu F zajedno sa Islandom, Mađarskom i Crnom Gorom. Na prvi pogled - moglo je i lakše, ali je izvesno da će četa Tonija Đerona moći da se odmeri sa svima, krajnji rezultat prve tri utakmice mogao bi da da odgovor koliko daleko može Srbija da dogura u Nemačkoj. Kao cilj pred prvenstvo zacrtan je plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre. 

Informer

 

Ipak, do ispunjena primarnog cilja ima mnogo posla, a zadatak neće biti lak. Srbiji u grupi prete tri reprezentacije koje su u prošlosti umele da pomrse račune i jačima. Island - rukometna tradicija, Mađarska - sila u nastajanju i Crna Gora - balkanski derbi u kojima često kvalitet nije presudan već mirna glava. 

Jasno je da su uoči početka Evropskog prvenstva u red prvih favorita smetešni domaćini. Koliko je to realno - nije. Nemačka spada u krem svetskog rukometa, ali su, makar do danas, daleko od kvaliteta koji poseduju Danska, Švedska, Norveška, Francuska i Španija. Upravo će se, makar po očekivanjima stručnjaka, tih pet reprezentacija boriti za najviši plasman u Kelnu kada dođe do same završnice turnira. 

Iz "drugog plana" prete uvek neugodni Hrvati, Island, Mađarska, Portugal, a u tu grupu možemo i moramo da svrstamo i Srbiju. 

Titulu će u Nemačkoj braniti reprezentacija Švedske koja je pre dve godine u Budimpešti napravila ogroman uspeh i u triler završnici slavila protiv Španaca. Bronza je pripala Dancima, a utešno četvrto mesto Francuskoj. Jasno vam je zbog čega upravo te četiri reprezentacije pretenduju na najviši plasman i 2024. godine. 

Kada govorimo o reprezentacijama koje bi mogle da budu potencijalna iznenađenja moramo da pomenemo Holandiju koja iz godine u godinu pravi sve ozbiljnije rezultate, a na velikom takmičenju imaćemo priliku da pratimo i Farska Ostrva. 

Informer

 

Farani u Nemačku stižu nakon veoma dobrih rezultata u mlađim kategorijama, četu Petera Bredsdorfa-Larsena predvodi talentovani bek Kila Elijas Elefsen a Skipagotu, a upravo se od njega i našeg Miloša Kosa očekuje da na Evropskom prvenstvu naprave iskorak i pokažu "od čega su skovani". 

Bilo kako bilo - pred rukometnim sladokuscima je izuzetno zanimljivih 18 dana!