Autor: Informer.rs

27.01.2024.

13:35

Foto: AP PHOTO

Sport

Afera potresa EP u rukometu! Šveđani tražili novi meč, EHF presekao!

Evropska rukometna federacija (EHF) odbila je žalbu Rukometnog saveza Švedske, koji je zahtevao da se ponovi polufinalna utakmica protiv Francuske na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Čitav haos nastao je nakon duela koji je privukao pažnju kao malo koji što se tiče ovog sporta. Francuzi su pobedili Švedsku u Kelnu sa 34:30 nakon produžetka, a ključni detalj meča dogodio se u 60. minutu, svega nekoliko sekundi pre završetka regularnog dela meča.

Tada je Eloim Prandi, rukometaš Francuske, postigao spektakularan pogodak za izjednačenje 27:27, čime je svom timu doneo produžetak i šansu da savladaju Šveđane. Na kraju su "trikolori" to i uspeli, ali usledila je prava bura.

Informer

Iz Rukometnog saveza Švedske smatrali su da je Prandijev gol neregularan, pošto je izveo deveterac na nepravilan način. On je pomerio obe noge sa tla pre nego što je uputio udarac, što je protivno pravilima.

Zbog toga su Šveđani tražili da se ponovi meč, ali ubrzo je stigao odgovor EHF, koji poručuje da od toga nema ništa i da će sutra u finalu protiv Danaca definitivno igrati Francuska.

"Nakon pažljive procene situacije odbor je odlučio da je korišćenje VAR tehnologiju samo opcija EHF sudija, a ne obaveza. Samo sudije ili delegat mogu da odluče da li će koristiti VAR. Odluka da se ne koristi VAR spada u delokrug EHF pravnih propisa kao i EHF EURO propisa i smatraće se činjeničnim i stoga konačna odluka ne podleže nikakvom prigovoru. Protest se stoga odbija kao neprihvatljiv", naveli su iz EHF.

U narednom snimku možete da vidite spektakularan pogodak, pa sami procenite da li je Prandi pomerio obe noge pre nego što se bacio u stranu i šutirao.