Autor: Informer.rs

30.01.2024.

20:48

Foto: EPA

Sport

Selektor jasan pred Svetsko prvenstvo: Cilj su Olimpijske igre!

Stevanović je naveo da je za prvi februar odložio objavljivanje konačnog spiska vaterpolista za SP. Srpski vaterpolisti će drugog februara otputovati u Dohu. SP će biti odigrano od petog do 17. februara.

- Sačekaću dan-dva zbog povreda i bolesti koji su nas pratili, ali igra i njena koncepcija će biti ista. Vidim da su ostale reprezentacije napravile minimalne promene, imaćemo ih sigurno i mi - rekao je Stevanović na konferenciji za medije, prenosi zvanični sajt VSS.

Srbija će na SP igrati u grupi C sa Japanom, Crnom Gorom i selekcijom SAD-a.

- Imamo grupu koja je najinteresantnija na SP. Nama je potrebno da na startu budemo najbolji, da kroz grupu ispunimo prvi cilj - odlazak na Olimpijske igre u Pariz. Zato je veliki značaj utakmica sa preostalim rivalima - dodao je selektor Srbije.

Srbija je početkom godine na EP u Hrvatskoj osvojila sedmo mesto.

- Ovo je drugo takmičenje u godini, za treće se još nismo izborili. Doha nam omogućava više prostora za prolaz. Sve smo pripremili za to takmičenje, nešto smo u Zagrebu i žrtvovali da bi sad obezbedili odlazak u Pariz - naveo je Stevanović.

On je potom prokomentarisao rivale Srbije na SP u Dohi.

- Japan je prvi rival, poznat je njihov specifičan stil igre. Možemo da uđemo u problem, sa njima svi igraju egal tri četvrtine. Mi smo u Fukuoki sve završili početkom trećeg dela. Moramo da budemo jako skoncentrisani, da se držimo plana igre. Oni su najjači na početku takmičenja i naša je obaveza da taj meč pobedimo. Crna Gora i SAD nikako da naprave taj iskorak u borbi za medalju. Mi smo to uspeli u Fukuoki. Imaju kvalitet i sigurno zaslužuju više. Ne znamo formu Amerikanaca ni sastav, ali znamo da su se pripremali sa Hrvatskom pre EP - istakao je Stevanović.

Informer

 

VSS navodi da će Srbija ako osvoji prvo mesto u grupi izboriti četvrtfinale SP i plasman na OI u Parizu. Drugoplasirana i trećeplasirana selekcija u grupi igraće u osmini finala SP. Ekipe iz grupe C razigravaće za plasman u četvrtfinale sa selekcijama iz grupe D u kojoj se nalaze Mađarska, Italija, Rumunija i Kazahstan.

- Ne bavimo se time, u glavi su samo utakmice u grupi. Posle ćemo da razmišljamo o nastavku - rekao je Stevanović.

Vaterpolisti Srbije su poslednjih dana sparingovali sa selekcijom Francuske.

- Videli smo dosta stvari, znamo šta bi trebalo u ovo malo vremena da popravimo. Možemo da budemo zadovoljni, ali ima još posla - naveo je selektor Srbije.

Stevanović je rekao da je Španija u ovom trenutku favorit na svim takmičenjima.

- Imaju devetoricu igrača iz Barselonete. Mađari dolaze u punom sastavu, videćemo u kakvom su stanju posle Zagreba. Znaju se i ostale reprezentacije koje imaju pravo da se nadaju borbama za medalju - zaključio je Stevanović.

Jedan od najiskusnijih srpskih vaterpolista Dušan Mandić izjavio je danas da je na SP bitna svaka utakmica.

- Sada smo u jakoj grupi i od prve utakmice mora da se zauzme stav, da se uđe u jak ritam. Bitna je svaka utakmica hoćemo prvo mesto u grupi, jer smo onda sigurni četvrtfinalisti i sigurni učesnici Igara. Bili bi tada rasterećeniji. Ako budemo drugi čekaju nas Rumuni u osmini finala i tu ne bi trebalo da bude problema. Japan ne sme da potceni, traže puno plivanja ali su Crna Gora i SAD ispred njih. Mnogo je zbijen kalendar. Posle smene generacija u skraćenom olimpijskom ciklusu, mislim da se još nismo kao nova ekipa snašli. Sada verujem da možemo do olimpijske vize i borbe za medalju - istakao je Mandić.