Autor: Informer.rs

10.03.2024.

06:02

Foto: SŠSS

Sport

Srbija čeka "Školarijadu" i više od 5.000 učesnika! Biće spektakl

Glavna tema sastanka bila je organizacija Svetskih školskih sportskih igara "Školarijada" za učenike do 15 godina. Srbija je kandidat da bude domaćin  2025. godine, a plan je da se potpiše ugovor da naša država bude organizator ovog velikog takmičenja i 2027. i 2029. godine.


- Ovi događaji bi okupili takmičare iz više od 50 zemalja iz celog sveta, sa čak više od 5.000 učesnika, koji bi se takmičili u 20 sportova, a ceo događaj bi bio organizovan u više gradova u Srbiji. Ukoliko bi ovaj predlog usvojila Vlada Republike Srbije, ugovor između Saveza za školski sport i Svetske federacije bio bi potpisan u Parizu na Olimpijskim Igrama 2024. u srpskoj sportskoj kući. Školarijadu smo uspešno organizovali u Beogradu 2021, ali je to bila doba pandemije korona virusa i tad smo imali nešto više od 2.000 učesnika. Svi su bili zadovoljni kako smo to odradili. Naravno da to ne bi mogli organizovati na impozantnom nivou bez pomoći države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Do sada smo organizovali puno školskih sportskih takmičenja i opšte poznata stvar je da mladi obožavaju da tada dođu u Beograd - istakao je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Informer


Jedna od tema sastanka bila je i predlog da Svetska i Evropska federacija školskog sporta ISF i ESSF u Beogradu otvore svoje kancelarije i na taj način stave Srbiju na Svetsku sportsku mapu.


Ministar Zoran Gajić je upoznat i sa pripremama za predstojeće Svetsko školsko prvenstvo u odbojci, koje će biti održano od 19. do 29. aprila u Beogradu, čiju organizaciju je takođe podržala Vlada Republike Srbije.