01.04.2024.

17:47

Foto: printscreen

Sport

Poznata sportistkinja besna! Transrodna osoba u ženskoj trci, to je varanje!

Jamajčanka, koja se ranije takmičila kao muškarac, postala je prva otvoreno transrodna osoba, koja je osvojila titulu NCAA (Nacionalne akademske atletske asocijacije). Ona se 2019. godine prvi put kvalifikovala za ovo takmičenje, kada je u konkurenciji dama, zauzela treće mesto u trci na 60 metara sa preponama održanoj u Bostonu.

Poslednjih godina sve više se spekuliše o učešću transrodnih osoba u takmičarskim sportovima, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Bivša plivačica Šaron Dejvis oštro je sada reagovala na sliku Telfere, na kojoj se vidi kako se priprema za trku.

"Uočite sportistu u ženskoj trci! To je jednostavno varanje", napisala je Šaron u komentaru ove objave.

Cece je prethodno bila student na Univerzitetu Frenklin Pirs u Nju Hempširu. Prvo se takmičila kao član univerzitetskih muških atletskih timova između 2016. i 2017.  godine, da bi se nakon tranzicije, kvalifikovala za NCAA žensko prvenstvo II divizije u atletici na otvorenom.

Rukovodioci Svetske atletske federacije su 31. marta 2023, na sednici koja se ticala ovog pitanja, izglasali zabranu transrodnih osoba na međunarodnim atletskim takmičenjima sa ostalim ženama.

Zbog toga je Cece napisala i knjigu koju će objaviti tokom ove godine. Objasnila je kroz šta je sve prošla tokom svoje karijere i kakve su joj ambicije, a nedavno je pričala i za čuveni "ESPN".

Moj život samo na treningu će biti uzaludan. Nastaviću da radim ono što moram i pokazaću svom narodu i društvu da nikada neću odustati. Nastaviću da sledim svoje snove i nastaviću da se takmičim i nastaviću da trčim koliko god mogu i gde god mogu - rekla je Telfer.