03.04.2024.

23:28

Foto: EPAIMAGES

Sport

Legenda najavila kraj! Hansen završava karijeru u Parizu!

Već gotovo dve decenije evropski rukometni tereni poprište su duela Mikela Hansena i Nikole Karabatića. Dvojica bombardera, verovatno i najboljih rukometaša u 21. veku, vode bitke na svim poljima, kako klupskim tako i reprezentativnim. Imali su navijači prilike da jedan takav gledaju u finalu Evropskog prvenstva početkom godine, a duel za kontinentalnog šampiona mogao bi da im bude poslednji u bogatom rivalstvu. 

Nikola Karabatić je nakon titule osvojene u Nemačkoj najavio povlačenje na kraju sezone, a danas je istim stopama krenuo u Mikel Hansen. Legendarn danski rukometaš obratio se javnosti na konferenciji za medije u Olborgu i saopštio da će mu Olimpijske igre u Parizu biti poslednje takmičanje u karijeri. 

- Već skoro 20 godina imam privilegiju da živim od sporta koji volim. Predstavljao sam neke od najvećih klubova na svetu. Uvek sam govorio da želim da prestanem onog dana kada više nema radosti i posvećenosti. I dalje ima, ali takođe mislim da sam došao do trenutka gde mogu da osetim da postoje druge stvari koje me privlače. Zbog toga osećam da je ovo leto savršeno vreme za kraj karijere. Uvek ću imati ogromnu ljubav prema sportu. Mislim da to niko neće dovoditi u pitanje. Voleo bih da se oprostim na Olimpijskim igrama - poručio je Mikel Hansen. 

Informer

 

Hansen je tokom bogate karijere nastupao za GOG, Barselonu, Kopenhagen, Pariz Sen Žermen, a od 2022. godine vratio se u domovinu i zadužio opremu Olborga. Iako važi za jednog od najboljih rukometaša svih vremena danskom beku nikada nije pošlo za rukom da osvoji EHF Ligu šampiona. Poslednju šansu imaće ove sezone, ali je pred njim težak put. 

Već u četvrtfinalu Hansena čeka okršaj sa raspucanim Vespremom, a pobednik tog dvomeča izboriće mesto na završnom turniru u "Lankses areni". 

Sa druge strane, u dresu reprezentacije Mikel Hansen osvojio je pregršt medalja. Tri puta je Danac bio šampion sveta, a sa planetarnih smotra ima još i dva srebra. Na Evropskim prvenstvima ima jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Kada je reč o Olimpijskim igrama, iskusni levi bek u Rio de Žaneiru došao je do zlata, a u Tokiju do srebrne medelje.