Autor: S. M.

11.04.2024.

16:45

Foto: EPA

Sport

Šok! Preminuo čuveni Amerikanac posle teške borbe

Njemu je u februaru dijagnostifikovan kancer, a samo dva meseca kasnije izgubio je bitku sa opakom bolešću.

Porodica je na društvenoj mreži X objavila da je Simpson umro u sredu od raka, dok je njegov advokat otkrio za TMZ da je bivši sportista preminuo u Las Vegasu.

Iako je u svojoj karijeri bio najkorisniji igrač NFL lige 1973. godine, on je najpoznatiji po takozvanom "Suđenju veka" 1994. kada je optužen za ubistvo svoje žene Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana u Losa Anđelesu, ali je tada oslobođen optužbi.

Informer

O Džej Simpson

Televizija je prenosila suđenje, a taj slučaj izazvao je veliko interesovanje, debate o rasi, polu, porodičnom nasilju, nedoličnom ponašanju policije, ali i o tome kako se pravosuđe odnosi prema poznatima.

Porota krivičnog suda proglasila ga je nevinim za ubistvo 1995. godine, ali ga je odvojena porota građanskog suda 1997. godine proglasila odgovornim i naložila mu da plati 33,5 miliona dolara članovima porodice Braun i Goldman.

Simpson je 11 sezona igrao u NFL, od čega devet u Bafalo Bilsima. Njegova najbolja sezona bila je 1973. kada je pretrčao 2.003 jarde i postao prvi raningbek koji je premašio 2.000 jardi.
"Bio sam deo istorije tog sporta. Ostavio sam trag", rekao je Simpson nekoliko godina kasnije.