Autor: S. M.

14.04.2024.

17:45

Foto: ATA Images

Sport

Ivana Španović otkrila šta pije u kafani i sve šokirala: Zašto da ne?!

Atraktivna skakačica udalj ne vidi problem u tome da kao vrhunski profesionalni sportista da sebi ponekad malo oduška i naruči alkohol kad ode u kafanu.

Španovićeva je još jednom ponovila da sanja zlatnu olimpijsku medalja sa Igara u Parizu ove godine, a gostujući u kultnoj emisiji "Balkanskom ulicom" kod novinarke Vesne Dedić na Blic TV pričala je o privatnim stvarima, što inače baš retko čini: o bratu, roditeljima, nedavno završenom braku, majčinstvu, detinjstvu...

Informer

- Mnogo stvari sam se odrekla zbog karijere, ali ne žive sportisti ceo život na brokoliju i ribi. Ne volim pečenje, nisam ni fan roštilja, ali volim slatkiše. Nuteli i rakiji mi je najteže da odolim kad sam na posebnom režimu ishrane. Ali rakija mora da bude domaća, kajsija. Što da ne? Šta fali da se popije alkohol - kaže Ivana uz osmeh.


Ona dodaje da za odlazak s prijateljima u kafanu uvek može da se nađe vreme.


- Volim da izađem. Galantna sam. Volimo i timski i porodično i prijateljski da se okupimo u kafani.

Brak? Nebitno, završena priča

Ivana je pred sam kraj 2023. godine otkrila da se razvodi od Marka Vulete. Na pitanje da li o tome više razmišlja sad ili će tek za nekoliko godina, Ivana kaže:
- Pa, mislim, u ovom trenutku apsolutno je nebitno, jer završeno je i to je to.
Atletičarka kaže da je više puta u životu imala uspone i padove, ali je naučila da se nosi s njima.
- Imala sam rolerkostere više puta u životu, ali nijednom toliko da nije prošlo. Jednostavno mislim da tajna u svemu tome jeste proces prihvatanja, odbacivanja i nastavka, tako da, to je to, toliko je jednostavno.

Informer

Ivana važi za jednu od najlepših sportistkinja na svetu, ali tvrdi da to nije bio slučaj kad je bila mlada.


- Ne, pa kako mogu biti kad sam se šišala kod istog frizera gde i moj stariji brat. Znači, kec-trojka. Dakle, ne, nije bio taj slučaj, ali hvala na komplimentima. Mene je tata kao malu zvao "tasmanijski đavo".

Bolna tema SP 2017.

 

Skok udalj doneo joj je pregršt medalja i titule svetske šampionke (2023), dvostruke prvakinje Evrope (2016. i 2022), pet šampionskih kruna u Dijamantskoj ligi... Zanimljivo je da je skokom udalj osvojila i prvi mobilni telefon.


- Davno je to bilo, kladila sam se s mamom. Išla sam u osnovnu školu i bio je uslov da moram da pobedim na državnom prvenstvu i da moram da skočim državni rekord. To je u stvari bila moja prva pobeda i moj prvi državni rekord. I prvi telefon - kaže Ivana.


Disciplina u kojoj hara svetom poslednjih godina donela joj je i neke od najtežih trenutaka u životu, kao što je bio slučaj na Svetskom prvenstvu u Londonu 2017. Skočila je za zlato, ali ga je izgubila zbog sad već čuvene afere sa brojem na leđima.

Informer


- Pa desilo se, to je ostalo staro pravilo... Pred takmičenje dobijemo obične papirne brojeve i sami ih zakačimo zihericama. Onda se zagrevaš, znojiš se, skidaš se, oblačiš se, to se non-stop kida. I sad ko uopšte treba da razmišlja o broju, da li će ostati na mestu ili neće u momentu kada treba razmišljati o skoku. Ali drago mi je da su imali bar toliko sluha da posle tog mog peha ukinu pravilo.


Vredelo je ulagati


Ostao je od tada zanimljiv video-snimak Ivane kako psuje. Ona kaže da joj često izlete teške reči.


- Uvek, ja psujem i kad je dobro i kad nije. Malo je nezgodnije kada je takmičenje, pošto smo ozvučeni i onda moram da razmišljam - nemoj sad da psuješ, čuće se na TV-u.

Informer


Bez obzira na sve poteškoće, uspone i padove s kojima se susretala tokom karijere, nikad nije poželela da digne ruke od atletike.


- Mene i kad uhvati takav trenutak, ja kažem šta imam, svoj repertoar, opsujem, kažem završili smo trening, spakujemo se i to je to. I onda sledeći trening bude dobar, ali niko me prvobitno nije ni forsirao na ovo, niti me je uslovljavao, to je sve moja ideja, to je moj mikrosvet i to sam ja sad zamislila. Niko van toga ne zna šta ja u stvari želim, šta mene čini srećnom ili ne.

Prvi poljubac za zaborav!

Španovićeva je rođena u Zrenjaninu, ali se već sa 17 godina preselila u Novi Sad. Na pitanje gde je pao prvi poljubac, ona kaže:
- Zrenjanin. Ispred zgrade, tada sam živela u zgradi.
Na konstataciju voditeljke Vesne Dedić "i lepo te poljubio", Ivana kroz smeh kaže:
- To neću odgovoriti, da li me lepo poljubio, ostaviću za sebe, traume zadržavam za sebe. Nije pitanje kakav je poljubac bio, nego kako sam se ja osećala u tom poljupcu, ma nikako. Bukvalno pobegla, neću da ispričam, ali nisam zadovoljna.


Atraktivna Zrenjaninka najavila je da će posle Olimpijskih igara u Parizu završiti karijeru. Kaže da joj pomisao na sportsku penziju ne pada teško, već budi lepe emocije.


- Lepe, što da ne?! Ovo je samo jedan segment života u kojem sam se pronašla, jer sam osetila da postoji neki talenat i nešto za šta se vredi boriti i u šta treba ulagati. Sve što radim mimo toga je vreme koje mi je dato da radim na sebi u nekim drugim sferama i da se pripremim za neka sledeća interesovanja posle karijere. Eto, jedva čekam da postanem majka i to su neke lepe stvari, ali život je imao druge planove za mene.