15.04.2024.

14:00

Foto: profimedia

Sport

Strah od terorista! Francuzi imaju rezervni plan za Olimpijske igre

Olimpijske igre u Francuskoj traju od 26. jula do 11. avgusta. Nije malo oniih koji se plaše terorističkih pretnji i napada tokom najveće svetske sportske smotre, a Makron je prvi put otvoreno pričao o tome da sve imaju pod kontrolom. 

- Ova ceremonija otvaranja uz reku jednog glavnog grada je prva takva u svetu. Možemo to da uradimo i uradićemo, ali postoje planovi B, pa čak i planovi C, pripremamo ih paralelno. Napravićemo analizu rizika u stvarnom vremenu. Tako imamo ceremoniju koju pripremamo koja bi bila ograničena na samo na jedan deo reke Sene, a čak postoji i varijanta povratka na stadion "Francuska", na klasično otvaranje - rekao je Makron, prenose francuski mediji.

Kako bi navijači bili sigurni već su preduzete posebne mere. 

Informer

- Postavljamo sigurnosni perimetar koji će biti vrlo širok, proveravaćemo sve ljude koji ulaze i izlaze. Kako bi se osigurala što bolja sigurnost, smanjena je i veličina ceremonije, broj navijača koji mogu besplatno da prisustvuju je smanjen sa 500.000 na 222.000, a s onima koji su platili svoje mesto na dnu platformi, ukupno bi trebalo da bude oko 320.000 - objasnio je predsednik Francuske i dodao da će sve uraditi da postigne olimpijsko primirje.

Inače, nedavna anketa Ipsosa pokazuje da je samo 53 odsto Francuza zainteresovano za Olimpijske igre, osam odsto manje nego pre šest meseci, dok je većina ispitanika zabrinuta za sposobnost Francuske da osigura neometano odvijanje Olimpijskih igara.