17.04.2024.

14:22

Foto: Starsportphoto

Sport

Maljković za Informer: Neka bude deset medalja, nevažno kojih

Poslednja prognoza je da će se sportisti iz srpskog olimpijskog tima vratiti kući sa pet zlatnih, dve srebrne i tri bronzane medalje. Naravno, to je samo predikcija, a predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković bio bi zadovoljan da bude baš tako. Prema njegovim rečima, neka ih bude deset, pa nije važno od kojeg metala će biti napravljene. 

Informer

Predsednik OKS-a Božidar Maljković


- Neozbiljno bi bilo da se bavim prognozom, nju ostavljam meteorolozima, a i oni nekad umeju da nas slažu. Naš zadatak je da se spremimo što bolje i i pokušamo da osvojimo barem jednu medalju više nego u Tokiju, kada smo ih osvojili devet. Nije važno hoće li da budu zlatne, srebrne ili bronzane, važno je da ih bude deset. Želim da pokažem da vremenom napredujemo. Sve iznad toga bio bi izvanredan uspeh - kaže Maljković za Informer. 
Najviše nade svi polažu u tenisera Novaka Đokovića i skakačicu udalj Ivanu Španović. Maljković se osvrnuo na to ko bi još mogao da nas iznenadi osvajanjem nekog od prva tri mesta. 
- Opet polažemo nade u Novaka Đokovića i Ivanu Španović. Tu su i ženska odbojka i muška košarka. Zatim streljaštvo, onda basket 3x3. U rvanju takođe može da se desi. Ali to se baš nikad ne zna. Na kraju može da podbaci neko u koga svi verujemo, a da nas neko drugi iznenadi. Ne želim da im stvaram opterećenje, jer su mlade, ali Angelina Topić i Adriana Vilagoš bi mogle da se vrate sa medaljama. Ozbiljno rade, fantastične su, ali imajte na umu da su Igre svetska fešta, prati ceo svet, jedni hvale drugi kritikuju, mediji izveštavaju o svakom detalju. Ogroman je to pritisak sa kojim ljudi moraju da nauče da se nose i t je iskustvo bitno - ističe prvi čovek OKS-a.

Informer

Pretendent na zlato - Novak Đoković


Poučen ranijim iskustvom, zna da ne ide sve uvek po planu.  
- To nijanse odlučuju, jedan loš ili dobar dan mogu da promene sve kod sportiste. Recimo, u Tokiju smo imali pet čevrtih mesta. To je korak od medalje, a opet tako daleko. Svi su se nadali da će Đoković i Španovićeva da osvoje medalje, pa nijedno ništa. S druge strane, malo ko je verovao da će Jovana Preković da osvoji zlato, a ja jesam, jer sam gledao sve njene borbe i bila je fantastična. Uvek ima iznenađenja - zaključio je Maljković.