18.04.2024.

11:07

Foto: Starsportphoto

Sport

"Delije" se radovale više od "grobara"! Zvezda - Partizan 8:5! Tek sledi bura...


Fanovi crveno-belih imali su u dosadašnjem delu sezone, računajući pet najpopularnijih timskih sportova, više razloga da se raduju rezultatima u direktnim obračunima sa večitim rivalom. Sportisti iz Zvezdine porodice slavili su u osam međusobnih okršaja s crno-belima, dva puta bilo je nerešeno, a partizanovci su odneli pet pobeda. Naravno, nije svaka od tih pobeda jednako vredna i važna, ali je utisak da su članovi sportskog društva iz Ljutice Bogdana slavili u bitnijim mečevima!

FUDBAL


Crvena zvezda više nije na korak, nego na pola koraka do odbrane titule u Superligi Srbije, pogotovo posle poraza Partizana od Čukaričkog (3:2) u poslednjem kolu ligaškog dela šampionata. Razlika je sedam bodova u korist crveno-belih, kojima maltene niko osim večitog rivala ne može da uzme ni bod u Srbiji, a kamoli da mu ozbiljno naškodi u plej-ofu.

Zanimljivo je, međutim, da je u međusobnim susretima prednost trenutno na strani "parnog valjka", koji je u prvenstvu slavio kod kuće i odigrano nerešeno na "Marakani". Ekipa Igora Duljaja mimo svih očekivanja i kladioničarskih prognoza pobedila je u poslednjem meču jesenje polusezone, iako su 171. večitom derbiju odigranom u Humskoj prethodili kiksevi i činilo se pad forme domaćina. Golovima Natha i Saldanje Partizan je slavio 2:1.

Informer


Drugi meč odigran je 9. marta na stadionu "Rajko Mitić" i ponovo su svi prognozirali Zvezdinu pobedu, a ona je morala da se spašava poraza. Bila je to čudna utakmica u kojoj je ekipa Vladana Milojevića raznela protivnika u prvom poluvremenu, ali se na pauzu otišlo sa 1:1. Onda je Partizan poveo u nastavku i ko zna šta bi bilo da sudija Pavle Ilić nije prestrogo dao crveni karton Ksanderu Severini i primorao tadašnjeg lidera Superlige da se povuče. Na kraju je bilo - 2:2 za Partizan.

Usledio je totalni raspad crno-belih, serija kikseva zaokružena porazom od Čukaričkog, a već u subotu čeka nas još jedan prvenstveni derbi. On je, međutim, skoro potpuno izgubio značaj posle žreba parova polufinala Kupa Srbije, jer će već sledeće srede večiti rivali ponovo ukrstiti koplja i to na "Marakani". Sad je Partizanu masovnije domaće takmičenje preostalo kao jedina karta za vađenje i jedina šansa da spase sezonu.

SKOR

Zvezda - Partizan     0     1     1

Odigrano

20. 12. 2023. Superliga
Partizan - Zvezda 2:1 


9. 3. 2024. Superliga
Zvezda - Partizan 2:2


Sledi

20. 4. 2024. Superliga
Zvezda - Partizan      18.00

24. 4. 2024. Polufinale Kupa Srbije
Zvezda - Partizan      19.00


KOŠARKA
 

Najviše uzbuđenja do kraja sezone očekuje nas od košarkaša večitih rivala. Preciznije, najviše uzbuđenja očekujemo mi od njih, ali je prethodno potrebno da u prvim rundama plej-ofa ABA lige i KLS-a potvrde ulogu favorita. Ukoliko se to dogodi i ne bude iznenađenja, onda ćemo u borbi za oba preostala trofeja gledati naše najjače i najskuplje timove.

Za sad je prednost na strani Zvezde, ne samo zbog pobede više (3:2), nego zato što je taj poslednji trijumf izvojevan u direktnom obračunu za trofej - u finalu Kupa Radivoja Koraća. 

Prethodno su oba večita rivala ostvarila po jednu pobedu kao domaćini u Evroligi i ligaškom delu ABA lige. Zvezda je relativno lako došla do čelne pozicije u regionalnom takmičenju i stekla prednost domaćeg terena u doigravanju za titulu, a upravo rezultati iz ove i prethodne sezone pokazuju da je ta prednost od izuzetno značaja. Možda i presudnog. 

Informer


Partizanovi navijači su imali nešto malo više razloga da se raduju u Evroligi, jer su ukupnom zbiru crno-beli ostvarili koju pobedu više, ali sve je to palo u vodu kad je ekipa Željka Obradovića ostala bez šansi da se plasira u plej-in elitnog evropskog takmičenja.

Budući da se mnogo toga kuva u Evroligi i oko nje, mnogo je zainteresovanih da se uhvate "u kolo", pa se gotovo na dnevnom nivou spekuliše hoće li ABA liga i naredne sezone dati dva predstavnika, odnosno hoće li oba beogradska velikana, bez obzira na ishod borbe za prevlast na Jadranu, dobiti specijalnu pozivnicu.

Bilo kako bilo, ako se večiti sudare u finalu ABA lige prštaće na sve strane, a samo se nadamo da se neće obistiniti reči i crne slutnje Zmaga Sagadina da će večiti pregoreti i da serija neće ni biti odigrana.

Uz svo poštovanje ostalih sportova, navijačima je posle fudbalske titule najvažnije kome će pripasti kruna u košarci.

SKOR

Zvezda - Partizan     3 - 2

Odigrano

26. 10. 2023. Evroliga
Partizan - Zvezda 88:86


30. 10. 2023. ABA liga
Partizan - Zvezda 98:87


4. 1. 2024. Evroliga
Zvezda - Partizan 88:72


28. 1. 2024. ABA liga
Zvezda - Partizan 88:86


17. 2. 2024. Kup Radivoja Koraća
Zvezda - Partizan 85:79


* Potencijalno sledi još 10 utakmica i to po pet u finalu ABA lige i KLS, jer se obe finalne serije igraju na tri dobijene utakmice
 

RUKOMET


Rukometaši Partizana za sad su jedini od tim iz crno-bele porodice koji je osvetlao obraz jednom od najpopularnijih sportskih društava u Evropi. Izabranici Đorđa Ćirkovića priredili su senzaciju u finalu nacionalnog Kupa koji nosi ime po legendarnom profesoru Branislavu Pokrajcu i savladali Vojvodinu posle boljeg izvođenja penala.

Osim što su savladali najjači tim u zemlji, koji dominira poslednjih deset godina i koji je pred početak ove sezone građen tako da igra u Ligi šampiona, crno-beli su pobedu odneli na gostujućem terenu! 

Informer


Nije reč, dakle, o pobedi nad večitim rivalom, jer se Zvezda i Partizan nisu ni sreli u Kupu. Oni su ove sezone odmerili snage samo u prvenstvu, a i tu je više razloga za zadovoljstvo imala grupa momaka u crno-belom. Kao domaćini su dobili prvi okršaj sa 31:27, dok su na Zvezdinom terenu izvukli bod - 31:31. 

Ostalo je da se odigra završnica plej-ofa Superlige, ali tamo neće biti Zvezde, a samim tim nećemo više gledati ni derbije ove sezone.

SKOR

Zvezda - Partizan     0     1     1 

Odigrano

7. 10. 2023. Superliga
Partizan - Zvezda 31:27


18. 2. 2024. Superliga
Zvezda - Partizan 31:31

 

ODBOJKA


Pomalo u senci predstojećih fudbalskih derbija i početka plej-ofa ABA lige, uveliko je u toku finale odbojkaške Superlige Srbije u kojem se za trofej direktno bore Crvena zvezda i Partizan! Crveno-beli su sinoć kao gosti pobedili aktuelnog šampiona sa 3:1 i stigli nadomak titule, jer sad vode 2:0 u seriji.

Naredni meč na programu je u subotu od 19 časova, a domaćin će biti Zvezda u hali na Banjici. Pobedom, četa Ivice Jevtića okitiće se 13. titulom u istoriji kluba, sedmom od osamostaljenja Srbije i prvom posle osam sušnih godina.

Informer


Sudeći po svemu viđenom ove sezone, zaista bi bila senzacija da Partizan napravi preokret u finalnoj seriji. Biće iznenađenje, neprijatno po "grobare", ako usledi "metla" i čišćenje u finalu sa 3:0 u pobedama. Međutim, Zvezda je u dva finalna meča surovo dominirala i jedan osvojen set "parnog valjka" u prethodna dva meča bio je u velikoj meri plod opuštanja Zvezdinih igrača.

Očekivalo se da bi ovi mečevi mogli da okupe veći broj navijača, naročito onih vatrenih, ali podrška okorelih "delija" i "grobara" za sad je izostala, pa se finalo igralo u pozorišnoj atmosferi. 

SKOR

Zvezda - Partizan     3-1

Odigrano

8. 12. 2023. Superliga
Zvezda - Partizan 3:2


17. 3. 2024. Superliga
Partizan - Zvezda 3:1


14. 4. 2024. Superliga plej-of
Zvezda - Partizan 3:0


17. 4. 2024. Superliga plej-of
Partizan - Zvezda 1:3


Sledi

20. 4. 2024. Superliga plej-of
Zvezda - Partizan         19.00


* Potencijalno mogu da odigraju i četvrti i peti meč u finalu, ukoliko crno-beli slave u subotu i ponovo posle toga, jer se serija igra na tri dobijene utakmice


VATERPOLO


Znaju već i vrapci na grani da je jedan od najtrofejnijih vaterpolo klubova sveta, Partizan, trenutno na najnižim granama od osnivanja. Crno-beli se bore za goli život, za opstanak kluba, a rezultati su maltene u drugom planu. Partizan je eliminisan iz regionalne lige, a rezultati u plej-ofu domaćeg šampionata takođe su za zaborav.

Informer

Zvezda nije imala milosti za večitog rivala u dva okršaja u plej-ofu i oba puta je ubedljivo slavila. Prvo je početkom marta bilo 14:7 za gostujuće crveno-bele, koji su mesec dana kasnije potvrdili da su u ovom trenutku daleko ispred Partizana pobedom 14:9 na svom plivalištu.

Crno-beli ni u Kupu nisu bili u ozbiljnoj konkurenciji za trofej, rano su eliminisani, pa ni tu nismo gledali večiti derbi.

SKOR

Zvezda - Partizan     2-0

2. 3. 2024. Superliga plej-of
Partizan - Zvezda 7:14


3. 4. 2024. Superliga plej-of
Zvezda - Partizan 14:9