25.04.2024.

21:45

Foto: FOTO TANJUG/ BSS/ DRAGANA STJEPANOVIĆ

Sport

Veliki uspeh! Četiri srpske bokserke u finalu EP

Za plasman u finale danas se borilo 11 srpskih dama, a meč za zlato izborile su njih četiri.

Prva je u finale zakoračila Kristina Nađ Varga, koja je u kategoriji do 48 kilograma priredila senzaciju i savladala favorizovanu Bugarku i prvog nosioca Sevdu Julijanovu Asenovu.

- Jako sam srećna, protivnica je bila dosta iskusnija i starija od mene. Dugo sam se pripremala za ovo. Volela bih da uzmem zlato za našu zemlju i spremna sam za finale - istakla je Kristina, koja će u borbi za zlato snage odmeriti sa Ruskinjom Julijom Čumgalakovom.

Informer

Kristina Nađ Varga

Uspešna je bila i Sara Ćirković, aktuelna evropska šampionka u konkurenciji do 22 godine. Naša bokserka je u polufinalu u kategoriji do 54 kg bila bolja od Mađarice Hane Lakotar. Ćirkovićeva će se u finalu boriti sa Rumunkom Lakramijom Perižok.

- Bila je dobra borba, mislim da je publika bila odušvljena mojim boksovanjem. Dala sam sve od sebe do samog kraja. Mislim da mogu bez problema da pobedim sledećeg protivnika i osvojim zlatnu medalju za Srbiju, što mi je i želja - poručila je Ćirkovićeva.

Informer

Sara Ćirković u duelu sa Mađaricom Hanom Lakotar

Treće finale našoj zemlji donela je Natalija Šadrina u kategoriji do 60 kg. Ona je u polufinalu priredila senzaciju i pobedila Keli En Harington iz Irske, svetsku i aktuelnu olimpijsku šampionku iz Tokija. 

- Može se reći da su ovo minijaturne Olimpijske igre pred pravi događaj, imala sam povredu, ali sam uspela da pobedim u borbi. Sledeća protivnica je ruskinja, dugo se poznajemo. Znam kakva joj je tehnika, što je rekao jedan veliki bokser "svako ima plan dok ne dobije pesnicu u glavu - izjavila je Šadrina, koja će se u meču za zlato boriti protiv Ruskinje Nune Astarijan.

Informer

Natalija Šadrina pobedila olimpijsku šampionku Keli En Harington iz Irske 

Finale je izvojevala i Kristina Kuluhova, koja je u kategoriji do 63 kg savladala Slovakinju Tamaru Kubalovu. Naredna protivnica našoj mladoj i talentovanoj bokserki biće Ruskinja Elena Babičeva.

- Utisci su sjajni, protivnica je bila odlična. Maksimalno sam od ovog trenutka okrenuta ka finalu. Atmosfera je bila sjajna i volela bih da ostvarim još jednu pobedu i osvojim zlato - rekla je Kuluhova.

Informer

Kristina Kuluhova

Pored pomenute četiri bokserke u ring je ulazilo još sedam srpskih takmičarki, ali su one zaustavljene. Nina Radovanović (50 kg) je izgubila od Bugarke Zlatislave Gene Čukanove, a Dragana Jovanović u kategoriji do 52kg od Ruskinje Anastasije Kul. Takmičarke iz Rusije su bile nepremostiva prepreka i za Anđelu Branković (57 kg), Milenu Matović (66kg) i Nikolinu Gajić (75kg). Poraze su upisale i naše reprezentatvke u teškoj i superteškoj kategoriji. Teškašica Elma Hajrović (do 82kg) izgubila je od Hrvatice Lucije Bilobrk, dok je superteškašica Sara Miljković (+91kg) bila nemoćna protiv Ruskinje Kristine Tkačeve.

Finalni mečevi su na programu u subotu, 27. aprila.