26.05.2024.

18:20

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Sport

Prvenac Leklera u njegovom Monaku, Ferštapen bez podijuma!

Lekler je tako prvi put u karijeri slavio na ulicama grada u kojem je rođen i odrastao. Ujedno, ovo mu je tek šesti trijumf u "najbržem cirkusu na svetu", a prvi još od trke u Austriji 2022. godine. 

Drugi kroz cilj u "kneževini" prošao je pilot Meklarena Oskar Pjastri, dok je treće mesto na podijumu pripalo drugom vozaču Ferarija Karlosu Saincu. 

Informer

 

Četvrto mesto pripalo je Landu Norisu iz Meklarena, a petu poziciju je osvojio Džordž Rasel iz Mercedesa. Aktuelni svetski šampion vozač Red Bula Maks Ferštapen bio je tek šesti. Bodove su još osvojili Luis Hamilton iz Mercedesa, vozač ekipe RB Juki Cunoda, Aleksandar Albon iz Vilijamsa i pilot Alpine Pjer Gasli.

Lekler je počeo trku sa pol-pozicije, ali je ona već posle par krivina bila prekinuta zbog jezivog sudara vozača Red Bula Serhija Pereza i dvojica iz Hasa Kevina Magnusena i Nika Hulkenberga. Perez je posle sudara udario u zaštitnu ogradu, a njegov bolid je bio potpuno uništen, pa je prava sreća što je Meksikanac prošao bez ikakve povrede.

Informer

 

Posle više od 40 minuta prekida trka je nastavljena, posle čega je usledila tipična uspavanka na ulicama Monaka, gde mesta za preticanje gotovo da nema. Vodeća trojka se odvojila od ostatka karavana i držala tempo, nije bilo nikakvih uzbuđenja i preticanja. Tako se vozilo iz kruga u krug sve do poslednjeg 78, kada je Lekler prošao prvi kroz cilj.  

Prvo mesto u generalnom plasmanu vozača i dalje drži Ferštapen sa 169 bodova, dok je Lekler ovim trijumfom prišao na 138.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 biće vožena devetog juna za Veliku nagradu Kanade.