05.06.2024.

23:11

Foto: EPA

Sport

Šok! Poznati atletičar suspendovan na šest godina, oduzet mu i svetski rekord!

Istragom je utvrđeno da uzorci krvi poznatog sportiste ukazuju na "namerni" režim dopinga, te da je atletičar verovatno imao pomoć nepoznatih trećih strana. Kako navode strani mediji, on je u to vreme pokušavao da se kvalifikuje na Olimpijske igre u Tokiju.

Kenijac je kažnjen šestogodišnjom suspenzijom zbog onoga što je smatrano otežavajućim okolnostima u njegovom slučaju, u odnosu na standardnu četvorogodišnju suspenziju zbog dopinga.

Nijedna zabranjena suspstanca nije pronađena u Kiprutovom telu, a slučaj se zasnivao na podacima iz njegovog biološkog pasoša, koji prati uzroke krvi sportista tokom vremena kako bi se otkrile nepravilnosti i promene koje upućuju na doping krvi.

Kiprutu su poništeni svi rezultati koje je ostvario od septembra 2018. godine, što znači da je izgubio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 2019. na 10.000 metara i svetski rekord u drumskoj trci na deset kilometara iz 2020.

Kenijac se branio tvrdeći da su za nepravilnosti krive njegove neredovne navike u treningu, ali i konzumiranje alkohola, za koje se navodi da se uvećalo tokom pandemije korona virusa. 

Po svemu sudeći, svetski rekord će sada pripasti Berihu Aregavi iz Etiopije, koji je prošle godine pretrčao 10 kilometara za 26 minuta i 33 sekunde.