07.06.2024.

13:11

Foto: EPA Images

Sport

Hamilton nezadovoljan! Formula 1 uvodi nova pravila!

Prema novim pravilima koja bi na snagu trebala za stupe za nešto manje od dve godine, bolidi će biti 30 kilograma lakši od današnjih, deset centimetra uži i imaće motore sa podelom od skoro 50-50 između električne snage i snage sa unutrašnjim sagorevanjem. Uz to, koristiće potpuno održiva goriva.

Britanski automobilista je u više navrata predlagao da bolidi budu lakši, ali sudeći po njegovim rečima, on i dalje nije zadovoljan. 

- Radi se o samo 30 kilograma i ide se u dobrom pravcu, ali su bolidi i dalje teški. Razgovarao sam sa nekolicinom vozača koji su ih vozili na simulatoru, ja nisam, i rekli su da su prilično spori i videćemo da li je to dobar pravac ili nije. Ali u pogledu održivosti, posebno u vidu agregata, to je zaista hrabar korak i ide u pravom smeru - rekao je Hamilton.

Informer

 

Kako navodi ugledni portal "Bi-Bi-Si", Međunarodna automobilska federacija (FIA) je koncept koji bi trebao da se implementira početkom 2026. godine opisala kao "spretan automobil".

- Moramo da se uverimo da su bolidi efikasni, brzi, da su korak napred i da se trkanje zapravo poboljšava - podvukao je sedmostruki svetski šampion.

Šampionat Formule 1 nastavlja se za vikend u Kanadi, a trka je na programu u nedelju od 20 časova, u Montrealu.