Autor: S. M.

13.06.2024.

10:34

Foto: Privatna arhiva

Sport

Srbi pokreću "novi" rukomet! Svi ljubitelji ovog sporta mogu da se prijave (FOTO/VIDEO)

Na ideju i u realizaciji ekipe rukometnih entuzijasta okupljenih oko specijalizovanog portala balkan-handball.com aktuelni i bivši rukometaši među kojima će biti svima poznatih imena, čak i nekadašnjih reprezentativaca, prvi put će se okušati u novoj verziji rukometne igre. Očekuje se dolazak ekipa iz raznih krajeva zemlje.

U pitanju je nadmetanje na jedan gol sa po tri igrača u polju (plus golman) na terenu dimenzija 14 puta 15 metara. Utakmica traje dva puta po pet minuta, golmani se menjaju pri svakoj promeni poseda, gol van deveterca i gol iz cepelina važe dva poena. Pogodak se priznaje samo ako, u toku napada, sva tri napadača dodirnu loptu. 

Četvrti i svaki naredni faul u poluvremenu, napadačkoj ekipi donosi šut za dva poena. Zanimljivo je da i golman može doneti poen svojoj ekipi, ukoliko ostvari takozvanu "duplu odbranu". 

Za razliku od klasičnog rukometa, nema kornera i nema isključenja. Grublji prekršaji sankcionišu se neometanim šutem za dva poena sa devet metara uz zalet, kao i posedom lopte nakon toga.

Informer

Nedavno je održan probni kadetski turnir na Banjici

Rukometni novinar Marko Marjanović, koji sa urednikom Životom Bogdanovićem i saradnicima sajta balkan-handball.com pokušava da novoj igri otvori vrata sportskog tržišta, kaže da je dinamična i uzbudljiva.

- Nekoliko meseci po rađanju ideje, konstantno smo radili na optimizaciji pravila, a potom ih i testirali kroz kadetski turnir na Banjici. Opšti je utisak da smo došli do zadovoljavajuće forme. Igra je dinamična, uzbudljiva i u velikoj meri lišena grubosti karakterističnih za naš sport. Dostupna je svima i svugde, sa jednostavnim pravilima, a izuzetnim takmičarskim potencijalom. Tim sadrži najviše pet članova, dakle tri igrača, golmana i jednu rezervu. Takav koncept je vrlo praktičan i ima predispozicije da zainteresuje poklonike našeg sporta - kaže Marjanović.

Informer

Nedavno je održan probni kadetski turnir na Banjici

On dodaje da je ideja da 3x4 handball postane zabavna igra.

- Ideja je da se 3x4 handball igra tokom leta, van sezone, i da postane dobra zabava za ljubitelje rukometa. Dobili smo pozive iz još par gradova koji su zainteresovani za organizaciju turnira, što nam potkrepljuje ambicije da već sledeće godine uspostavimo srpski, a potom i regionalni "Grand Prix" - zaključuje Marjanović.

Prijave ekipa za turnir moguće su do 18. juna u ponoć, putem e-mail adrese 3x4handball@gmail.com, ili na Instagram stranici 3x4 handball.