19.06.2024.

06:40

Foto: profimedia

Sport

Na današnji dan: Odigrana prva utakmica u istoriji u ovom sportu!

Bejzbol je sport popularan ne samo na Kubi, u Meksiku, Dominikanskoj Republici i Japanu, već i širom Severne Amerike. Pored košarke i američkog fudbala, ovaj sport je jedan od tri najpopularnija u ovom regionu. Igra se između dve ekipe, svaka sa po devet igrača, na posebno dizajniranom terenu.

Iako zapisi iz 14. veka spominju nešto slično bejzbolu, smatra se da je moderni bejzbol nastao 1840-ih godina. Naime, američki inženjer i bankarski službenik, Aleksander Džoj Kartrajt, smatra se pronalazačem ove igre.

Kartrajt je u slobodno vreme igrao takozvani "town ball" sa kolegama na praznom zemljištu na Menhetnu. Kada je to igralište zatvoreno, predložio je da se igra premesti na novo igralište u Hobokenu.

Informer

 

Kako bi prikupio novac za najam igrališta, Kartrajt je zajedno sa prijateljima osnovao klub Njujork Nikerbokers i napisao pravila igre. Upravo po tim pravilima, 19. juna 1846. godine, održana je prva bejzbol utakmica između Nikerbokersa i Njujork Najna.

Bejzbol je izuzetno uzbudljiva igra koja uključuje duže intervale pripreme za akciju. Zbog činjenice da se mnogo razmišlja o bacanju, hvatanju i udaranju, smatra se da bejzbol pozitivno utiče na inteligenciju, posebno kod dece koja ga igraju. Dugoročno, bejzbol razvija kod igrača sposobnost brzog zapažanja, razmišljanja i zaključivanja.

U nekim zemljama se igra i softbol, lakša varijanta bejzbola na manjem terenu sa većim lopticama, namenjena ženama.