22.06.2024.

18:44

Foto: FIVB VNL

Sport

Drama se nastavlja! Srbija ispustila Poljake, protiv Slovenije za Olimpijske igre!

Srbija je ostvarila ono što je bilo neophodno u prva dva meča u Ljubljani - pobedila je Kubu i Tursku. S manje pritiska, ali sa istom velikom željom za pobedom, izabranici Igora Kolakovića ušli su u današnji duel sa Poljskom. Naš nacionalni tim startovao je sa postavom Kujundžić - Ivović, Krsmanović - Nedeljković, Luburić - Jovović, dok je libero bio Kapur.

S druge strane, selektor Poljske Nikola Grbić nije poslao najjači tim na teren, ali su njegovi izabranici ipak rano stekli osetnu prednost. Već na 8:4 je selektor naše reprezentacije zatražio prvi tajm-aut. Pokušavala je Srbija da drži korak za favorizovanim rivalom, i to joj je nekoliko puta pošlo za rukom. Naši momci su osvojili nekoliko dužih poena, Luburić i Nedeljković su briljirali na terenu i olako zakucavali loptu u polje Poljaka.

Ipak, završnicu prvog seta Poljska je dočekala sa prednošću 22:17, a onda je bombe sa servis linije poslao Luburić i na semaforu je bila minimalna razlika 22:21. Međutim, dobro razigrani Poljaci dali su sve od sebe i osvojili prvi set - 21:25!

Informer

 

Srpski odbojkaši su značajno poboljšali igru u drugom setu! Već se na licima naše ekipe videla glad za poenima, preokretom, pa čak i pobedom. Servis je bio dosta stabilniji, napad snažniji, a blok čvršći.

Naša ekipa je brzo stekla prednost, primoravši protivničkog selektora Nikolu Grbića da iskoristi oba tajm-auta. Poljaci su uspeli da izjednače pred kraj seta, ali "plava četa" nije dozvolila preokret. U ključnim trenucima, igrači u crvenom su ostali smireni i strpljivi. Atanasijević je blokirao Kačmareka, a zatim osvojio poen koji je osigurao drugi set, tako da je Srbija izjednačila rezultat - 1:1 (25:21)!

Informer

odbojkaši Srbije

Kada je reč o trećem setu, ponavlja se scenario iz prvog. Boladž je demonstrirao svoju snagu s dva vezana asa nakon pauze, što naš tim nije uspeo da zaustavi. Luburićev napad je bio zaustavljen, pa je Kolaković morao da zatraži tajm-aut.

Srpski tim je napravio grešku u rotaciji, pomerivši se pre servisa Klosa, što je dodatno otežalo situaciju. Ipak, bilo je i svetlih trenutaka, poput sjajnog smeča Luburića, koji je na ovom meču bio jedan od boljih u ekipi Igora Kolakovića. Kapur nije uspeo da uhvati servis Kohanovskog, Semenjuk je to iskoristio i napadom doneo još jedan poen Poljskoj. Ivović je uspeo da prekine seriju rivala snažnim smečom, ali Boladž je nastavio sa impresivnim asovima, što je primoralo Srbiju da iskoristi i drugi tajm-aut.

Iako je protivnička ekipa bila u znatnoj prednosti u trećem setu, nije se predavao naš nacionalni tim. Svim silama su Srbi pokušavali da smanje rezultatsku razliku i zaostajanje za rivalom, ali jasno je bilo da ne možemo puno toga da uradimo pri razlici od deset poena. Poljaci su i ovoga puta izdominirali i preuzeli set u svoju korist -  18:25!

Informer

odbojkaši Srbije

Primetna je bila tenzija u potencijalnoj poslednjoj deonici ovog meča. Na kratkoj pauzi Kolaković je odbojkašima demonstrirao šta treba da urade na terenu, kako bi bar malo podigli motivaciju i možda ponovo stigli do preokreta. 

Može se reći da se pravi srpski inat video se u četvrtom setu. Nisu dali naši odbojkaši Poljskoj da se ovoga puta ponovo odmakne pa su joj sve vreme praktično "išli za petama". Igrao se poen za poenom i rezultat je konstantno bio izjednačen. Kujundžić je impresivno napadao iz pozadine, dok je naš tim neumorno jurio za svakom loptom. Srbija je preuzela kormilo i krenula u vođstvo pri rezultatu 15:14, ali je protivnička ekipa konstantno "kaskala" za timom Igora Kolakovića.

Naši odbojkaši pobegli su za tri poena Poljacima, pa je Nikola Grbić brže bolje pozvao tajm-aut. Zahvaljujući Atanasijeviću naš nacionalni tim nastavio je i nakon toga da održava osetnu rezultatsku razliku, ali su se Poljaci odmah povratili u igru, što znači da je Grbićeva bukvica sa kratke pauze urodila plodom. 

Ipak, uspeli su Srbi da odole pretnjama poljske ekipe, i set loptom Marka Ivkovića produže igru i osiguraju i peti set - 25:22!

Informer

odbojkaši Srbije

Usledila je kratka pauza, odmor i voda da naši odbojkaši dođu sebi posle dramatičnog četvrtog seta. Odmah su Srbi krenuli u akciju i u vođstvo, kako ne bi gubili ni vreme, a ni poene. Nedeljković je sjajno zaustavio Hubera u situaciji jedan na jedan! Poljaci su bili vidno nervozni, grešili su, dok su odbojkaši Srbije igrali prilično rasterećeno i sa puno energije u ovim trenucima. To se odrazilo i na semaforu, te je Nikola Grbić pozvao tajm-aut kako bi svojoj ekipi dao par saveta pre finiša meča.

Nakon toga su Poljaci vezali tri poena, izjednačili rezultat sa Kolakovićevim pulenima, a zatim ih i prestigli. Već su članovi stručnog štaba obe ekipe bili na nogama, i po malo nervozni pratili svaku loptu. Poljaci su se otisnuli i krenuli u vođstvo, pa je ovoga puta srpski tim kaskao za njima, poen po poen. Vladala je tenzija u našoj ekipi, koja je uticala i na samu igru, pošto su Srbi grešili na školskim stvarima. Na kraju, Poljska je bila bolja, i savladala našu ekipu posle pet setova - 3:2!

Informer

odbojkaši Srbije

Srbija trenutno u svom džepu ima olimpijsku vizu. „Plava četa“ je na poziciji koja vodi na Olimpijske igre u Pariz (26. jul - 11. avgust), ali je potrebno da to mesto sačuva do nedelje uveče. Četvrti rival našoj ekipi biće Slovenija u nedelju, 23. juna od 20.30 časova.

Svaki meč u Ligi nacija se bodovno računa za FIVB rang listu, na osnovu koje će 24. juna biti odlučeno pet preostalih učesnika turnira u Parizu. Prednost prilikom odabira imaće selekcije sa kontinenata koji još nemaju predstavnike, što u ovom momentu znači da će jedna viza izvesno pripasti Egiptu. Sigurni učesnici su još Italija, Slovenija i Argentina.

Zahvaljujući dva osvojena seta protiv najboljeg tima sveta, Srbija je izgubila samo 0,01 bod na rang listi. Pred poslednje kolo naša reprezentacija u poretku FIVB ima 260,07 bodova, dok je Kuba na poziciji iza sa 251,69.