28.06.2024.

06:20

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Košarkašice Srbije na krovu Evrope!

Naše heroine su u finalu savladale favorizovanu selekciju Francuske sa 76:68 i stigle do prve medalje u istoriji ženske košarke. 

Srbiju su do pobede predvodile Ana Dabović sa 25, i Sonja Petrović sa 22 poena i osam uhvaćenih lopti, Danijel Pejdž postigla je 12 poena, uz osam skokova. Kada je reč o ekipi Francuske, najefikasnija je bila Gruda sa 16 poena, jedan manje ubacila je Čačuang, a sa 13 poena utakmicu je završila Dumerc.

Informer

 

Odmah po startu prve četvrtine, obe ekipe su pokazale dobar šut, uz veliku borbu i agresivnu odbranu. Francuska je imala blagu prednost, da bi u finišu povećala razliku na sedam poena, i tako obeležila prvi kvartal - 25:17.

Na početku druge četvrtine, Srbija je održavala priključak trojkama, ali je usledio pad u igri koji su protivnice iskoristile da povrate prednost stečenu u prvoj četvrtini. Sonja Petrović je predvodila našu reprezentaciju, ali je Francuska uspešno čuvala prednost. Selektorka Marina Maljković se odlučila za zonsku odbranu, što je zbunilo protivnice koje nisu imale rešenje za ovaj pristup. Srbija je u finišu poluvremena uspela da preokrene rezultat i povede sa - 33:32.

Informer

 

Treći kvartal je u potpunosti pripao Srbiji, koja je uglavnom imala sedam poena prednosti, ali se u finišu Francuska konsolidovala i smanjila zaostatak na minus četiri (53:49).

Srbija je kontrolisala igru i u poslednjim minutima. Protivnice su u nekoliko navrata zapretile, ali nisu uspele da prelome rezultat. Naš nacionalni tim je do kraja meča povećao rezultat na deset poena razlike i u istom tonu završio ovaj susret -76:68!

Informer

 

Srpske košarkašice su se tako domogle prvog zlata u istoriji naše zemlje - posle četiri srebra i dve bronze u prošlosti.