10.07.2024.

06:18

Foto: waterpoloserbia.org

Sport

Biće Srbija opet moćna! Mladi vaterpolisti osvojili srebro na Svetskom prvenstvu

Mađari su opet bili boji, slavili su sa 12:10. Isti rival je i pre dve godine u juniorskoj konkurenciji zaustavio naše "delfine".

Opet zlatna medalja ide u Budimpeštu, a Srbija je ponovo bila blizu, ali nije uspela da dobije vršnjake iz Mađarske.  I pored poraza, srebro je dokaz da srpski vaterpolo ima svetlu budućnost, da ima talentovane klince, buduće asove poput Andrije Prlainovića, Filipa Filipovića, Duška Pijetlovića... Opet će Srbija biti moćna, ovi klinci su najavili novu planetarnu dominaciju. Ne sumnjamo da će ovi klinci u budućnosti  imati priliku da osvoje zlato na seniorskom nivou.

Informer

 

Počelo je efikasnom prvom četvrtinom, a Mađari su od šest golova četiri postigli sa igračem više i jedan iz peterca. Srbija je vodila 1:0 i 2:1, rival 3:2 i 4:3 da bi posle gola Kojića za izjednačenje Benedek i Balog doneli prvi put prednost svom timu od dva gola. 

Dugo nije bilo pogotka u drugih osam minuta. Simon je sa igračem više posle odbrane srpskog golmana snašao i doneo svom timu plus tru. Odmah je sa igračem više smanjio drugim golom Vuk Kojić. Novaković je, ponovo sa brojčanom prednošću u bazenu, 19 sekundi pre poluvremena doveo Srbiju na "minus jedan". "Delfini" su popravili igru sa igračem manje, Mađarska je posle 4-4 u prvoj četrtini u drugoj imala 5-1. Sakovićev tim je bio na 7-4. U prvom napadu sa igračem više Novaković je izjednačio da bi sredinom četvrtine, bombom sa osam metara Gladović doneo vođstvo Srbiji. Lugoši je iz sumnjive situacije izjednačio 2,1 do kraja trećeg dela. U poslednjem napadu Mađara u četvrtini Simon je sa dva metra savladao Savića i sa 9:8 je njegov tim otišao na poslednji odmor.

Posle izjednačenja Novakovića Mađari su postigli dva gola. Drugi je bio posledica grube greške srpske odbrane koja je rivalu bukvalno poklonila peterac. Mađari su poveli 11:9 sredinom poslednjeg dela. U narednom napadu Srbija je imala dvojicu igrača više i Gladović je to iskoristio. Dva puta su Mađari propustili igrača više. Isključenja su se ređala kao na traci na obe strane. Miloš Saković je 2,45 do kraja tražio tajm aut za izjednačenje, ali realizacije Kojića nije bilo. U kontri je Simon postigao sjajan gol, Srbija je dva minuta pre kraja bila u minusu - 12:10. Bili su potrebni  brzo golovi, ali je nervoza činila svoje, pa je  Mađarska odbranila titulu iz Beograda.

SRBIJA - MAĐARSKA 10:12 (4:6, 2:1, 2:2, 2:3)

Igrač više: Srbija 14 (7), Mađarska 13 (5)

Srbija: Dimković, Bodiroga 1, Novaković 3, Tomić, Kojić 2, Gladović 2, Canepa, Đokanović 1, Adamović, Krstić 1, Lazić, Savić, Čonkić. Selektor Saković.

Mađarska: Borbelji, Balog 2, Tot 2, Simon 4, Zeman, Benedek 2, Tatrai, Nađi, Haverkamp 1, Pajan, Lugoši 1, Zitaš, Čeh. Selektor Korenji.