Autor: Informer.rs

11.07.2024.

22:41

Foto: Privatna arhiva

Sport

Avantura u Srbiji: Brdska trka i Biciklistički maraton na Kopaoniku

Avanturistički sportovi su u sve većoj ekspanziji u čitavom svetu, izuzetak nije ni Srbija, pa zato i ne čudi što je sportski vikend u kom se organizuju ova dva takmičenja najposećeniji tokom letnje sezone na Kopaoniku, a okuplja preko 5.000 posetilaca i više od 1.200 učesnika.

Brdska trka se organizuje u subotu 27. jula, i to na dužinama od sedam i 15 kilometara, a pravu atrakciju predstavlja dečija trka, za decu od dve do 12 godina.

- Staza u dužini od sedam kilometara idealna je za rekreativce i neki uvod za sve one koji sa uličnih trka na asfaltu žele da pređu na trke u priorodi. S druge strane, trka na 15 kilometara je malo izazovnija, potrebne su dobra forma i kondicija, konkurencija bude zaista jaka, o čemu svedoči podatak da su među učesnicima elitni takmičari atletskih trka poput Đura Borbelja, aktuelnog državnog prvak u maratonu i polumaratonu, i Ivane Živković vicešampionke Srbije u polumaratonu, kao i brojni učesnici iz inostranstva. Ono što je gotovo izvesno jeste da ove godine očekujemo znatno povećanje broja učesnika - ističe Nenad Mojsilović iz Sportskog udruženja „Na sve strane“, koje je organizator ovog događaja.

Informer

 

Biciklistički maraton „Tri strane Kopaonika“, na programu je u nedelju 28. jula, najposećeniji je u Srbiji i vozi se na stazama „Beli meda“, „Jela“ i „Pančić“ u dužinama od 20 do 50 kilometara.

Najzanimljiivije takmičenje zasigurno će biti na stazi velikog maratona gde će snage odmeriti devetostruki prvak države u brdskom biciklizmu Aleksandar Roman i prošlogodišnji pobednik trke Marko Ćirjaković. 

„Sportski vikend na Kopaoniku svim posetiocima omogućeva i vrhunski zabavni program“, objašnjava Mojsilović i dodaje:

- U okviru programa "Letnja priča Kopaonika" u organizaciji TO Raška biće organizovan koncert popularne pevačice Ivane Peters, a preko dana biće organizovane pešačke ture, edukativne radionice sa svim raspoloživim sadržajima Skijališta Srbije, kao i EXPO koji će okupiti brojne izlagače iz sveta sporta i rekreativnih aktivnosti na otvorenom. Takođe, treba istaći da su za sve učesnike obezbeđene povoljnije cene smeštaja - zaključio je Mojsilović.