20.07.2024.

18:58

Foto: Serbia Epic

Sport

Epska trka na "Krovu Srbije": Međunarodna trka u planinskom biciklizmu na Staroj planini okuplja evropske asove! (VIDEO)

Spektakularno prošlogodišnje izdanje Serbia Epic serije obezbedilo je Srbiji centralno mesto u svetu planinskog biciklizma i za 2024. godinu. Nakon uspešnih takmičenja u Andrevlju, Čačalici i Petrovaradinu, došao je red i na Staru Planinu. 

"Krov Srbije" od prošle godine nalazi se u redovnom kalendaru Serbia Epic serije, a sjajna trka koju su takmičari mogli da okuse prošle godine podigla je interesovanje za 2024. Pored činjenice da će se sportisti na Staroj Planini boriti za bodove u cilju plasmana na Olimpijske igre, organozatori takmčenja - Serbia Epic i Biciklistički klub Novi Sad, posebno su ponosni na činjenicu da će još jedna trka razviti nove destinacije pogodne za sportski turizam, ali i poslati afirmativnu sliku naše zemlje u svet. 

Informer

 

- Predsednik opštine Knjaževac, gospodin Milan Đokoić i direktor JP Stara planina - Goran Karadžić, prepoznali su kvalitet Srbija Epic-a i mogućnost da se na Staroj planini, na "krovu Srbije", poboljša turistička letnja sezona i pošalje afirmativna slika o Staroj planini i Srbiji u svet. Reč je o kvalifikacionoj trci za Olimpijske igre, ona je u međunarodnom kalendaru i vidljivost je preko 800 miliona pregleda godišnje. To je nešto na šta smo jako ponosni, prelepa trka - rekao je Nemanja Vajs, direktor Serbia Epic-a. 

Prošlogodišnje izdanje Serbia Epic-a imao je i efekta na očuvanje životne sredine budući da je za svakog sportistu koji je učestvovao na trkama zasađeno po jedno drvo u novembru 2023. godine. Cilj je da u narednoj deceniji bude zasađeno preko 100.000 stabala čime bi bila "napravljen" Serbia Epic šuma koja će ostati narednim generacijama. 

Informer

 

Međunarodna trka u planinskom biciklizmu startuje 24. avgusta i trajaće do 28. Biće održana na izazovnim terenima Starae planine, a spremni vozači takmičiće se na trkama od 30 i 60 kilometara, oni najbolji doći će do kvalifikacionih bodova za Svetsko maraton prvenstvo.