22.07.2024.

21:10

Foto: Hernan Copa

Sport

Srbin oduševio u Brazilu! Borković najbrži među svetskom elitom (FOTO)

Borković, član fabričkog tima Honde, bio je najbrži na treningu i u prvim kvalifikacijama, ostavivši iza sebe 28 najboljih vozača sveta, uključujući i vozače TCR Južne Amerike koji su dodatno pojačali konkurenciju ovog vikenda.

Informer

 

- Ovaj vikend je bio pun izazova, ali sam zadovoljan što sam pokazao da mogu biti najbrži među najboljima, čak i na novoj stazi koju nikada do sada nisam vozio. Uprkos nepravdi tokom kvalifikacija i problemima u trkama, ponosan sam na svoj GOAT rejsing tim zajedno sa fabrikom Honde I JAS motorsportom i na svoj nastup. Nastaviću da predstavljam našu Srbiju, EXPO2027 i svoje partnere na svetskom šampionatu u najboljem svetlu - rekao je naš šampion.

Tokom prvih kvalifikacija, Borković je obezbedio najbrže vreme i pokazao da njegova brzina i veština ne poznaju granice, čak i na stazi na kojoj vozi prvi put. Njegov je potvrdio da zasluženo zauzima mesto među elitom svetskog automobilizma.

Nažalost, tokom drugih kvalifikacija Borkoviću su obrisana čak tri najbrža vremena, što ga je pozicioniralo na 11. mesto za start obe trke. Tim srpskog asa je uložio žalbu, ali iako se jasno videlo na snimku da momak iz Pančeva nije prekršio pravila, FIA nije htela da vrati Borkoviću izbrisana vremena što bi ga pozicioniralo u prvih pet vozača i obezbedilo bolju poziciju za obe trke.

Informer

 

Uprkos ovoj nepravdi, Borković je u prvoj trci napredovao nekoliko pozicija. Međutim, tokom preticanja Argentinca Nestora Đirolamija, došlo je do kontakta koji je našeg vozača privremeno izbacilo sa staze.  Uprkos velikom udarcu koji je zadobio zbog čega je izgubio nekoliko pozicija, srpski as se vratio u velikom stilu i još jednom pretekao Argentinca, a sve ukupno 10 vozača. Borković je tako prvu trku završio u top deset najboljih, odnosno na devetom mestu.

Menadžer GOAT rejsing tima, Pepe Oriola bio je oduševljen kako se naš vozač borio na stazi.

- Dušan je još jednom dokazao zašto je najbolji automobilista Srbije i Balkana, i jedan od najbržih vozača na svetu. To što je obezbedio najbrže vreme na treningu i prvim kvalifikacijama samo potvrđuje njegovu veštinu. Uprkos izazovima tokom vikenda, pokazao je neverovatnu izdržljivost i profesionalizam. Njegov povratak na stazu i završetak trke među top deset, kao i briljantna vožnja u drugoj trci, demonstriraju njegov borbeni duh. Znamo da ćemo od njega dobijati sjajne rezulatate, a već je velika podrška svojim timskim kolegama - rekao je Oriola.

Informer

 

U drugoj trci, ponovo startujući sa 11. pozicije, Borković je briljantnom vožnjom stigao do 6. mesta. Nažalost, zbog mnogih kontakata je došlo do oštećenja desnog prednjeg pneumatika, što ga je sprečilo da završi trku.

Sledeća trka u okviru FIA TCR Svetskog šampiona na programu je 4. avgusta u Urugvaju, na stazi "El Pinar" u Montevideu.