24.07.2024.

17:00

Foto: printscrinee

Sport

Šokantan snimak! Zlostavljala konja, sad na stubu srama, odustala od OI (VIDEO)

Ceo svet bruji o video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama na kom se vidi kako Šatlor šiba konja na treningu pre četiri godine.  Iako je bila favorit za zlatnu medalju šestostruka osvajačica olimpijskih medalja u konjičkom sportu povukla se, kako je rekla, jer je stidi zbog "greške u proceni” na treningu.

Međunarodna federacija za konjički sport (FEI) pokrenula je istragu posle koje bi moglo da joj bude zabranjeno da se bavi sportom, ako bude proglašena krivom. Šarlot kaže da to što je uradila nije deo njenog karaktera, ali ne negira krivicu.

- Za ovo nema izgovora! Sramota me je. Napravila sam grešku u proceni tokom treninga. Donela sam odluku da se povučem iz svih takmičenja  uključujući Olimpijske igre u Parizu  dok se ovaj proces odvija. Duboko me je sramota i trebalo je da dam bolji primer u tom trenutku - rekla je Britanka.

Šatlor je osvojila šest olimpijskih medalja, tri zlata, a trebalo je da se takmiči u pojedinačnim i ekipnim nadmetanjima. Međunarodna federacija za konjički sport (FEI) privremeno ju je suspendovala na šest meseci, a izvršni direktor krovne kuće britanskog konjičkog sporta  Džim Er rekao je da je dobrobit konja najvažnija.

- Kao čuvari konjičkog sporta, moramo da podržavamo najviše standarde dobrobiti konja. Dobrobit konja je najvažnija. Iznesene optužbe su ozbiljne, a posledice dalekosežne. 

Britanski mediji pišu kako ovo nije izolovan slučaj. Pre pet godina diskvalifikovana je sa  Evropskog prvenstva zbog toga što je na boku konja pronađena mala količina krvi. FEI je tada objasnio da to nije impliciralo nikakvu nameru povrede životinje, ali da je ipak prekršeno osnovno pravilo zaštite konja. Šarlot je bila potrebna samo još jedna medalja da pretekne čuvenu Loru Keni. Obe su osvojile po šest, dok je Dužarden uzela dve zlatne u Londonu i Riju.