24.07.2024.

15:55

Foto: EPAIMAGES

Sport

Hrvati se oglasili posle skandala! Traže od Crne Gore da promeni ime bazena u Kotoru

Razlog za to je što se bazen u Kotoru zove po nekadašnjem igraču Primorca, Zoranu Gopčeviću. Reč je o vaterpolisti koji je preminuo 2000. godine, a Hrvati tvrde da je on navodno bio čuvar u logoru Morinj 1991. godine, te da je po njima učestvovao u zločinima prema građanima Hrvatske.  Raniji naziv bazena bio je "Nikša Bućin".

Ministarstvo sporta Hrvatske preporučilo je da klubovi i reprezentacija iz ove zemlje ne gostuju u Kotoru dok se ne promeni ime bazena.

- Naziv gradskog bazena "Zoran Džimi Gopčević“ u Kotoru je dodatno jedno od otvorenih i nerešenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. Dok gradski bazen u Kotoru ne promeni sporni naziv, vaterpolo reprezentacija i klubovi iz Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori - kaže se u dopisu.

Posle ove odluke Hrvata oglasio se predsednik VPK Primorac, Siniša Kovačević. On kaže da rešenje ovog problema nije moguće bez pomoći državnih organa Crne Gore.

- Problem je političke prirode i sport nema veze sa ovim. Do sad se država Crna Gora nije uključivala u problem. Možda nije dovoljna činjenica što je vaterpolo jedini sport u Crnoj Gori koji je peti put učesnik Olimpijskih igara? Ovaj sport mora imati poseban tretman kod države, mora biti proglašen za nacionalni sport, jer je taj status odavno zaslužio svojim rezultatima, kako nacionalnih selekcija tako i klubova.