24.07.2024.

19:20

Foto: Informer

Sport

Opsadno stanje na ulicama Pariza pred početak OI! Specijalci naoružani do zuba u pripravnosti! (FOTO)

Svečana ceremonija otvaranja Igara biće upriličena u petak od 19.30 časova, a jedan od najpopularnijih gradova na planeti užurbano se priprema za taj događaj. Poseban je akcenat, naravno, na merama bezbednosti, naročito nakon dramatičnih vesti da je deo Pariza blokiran zbog navodne torbe sumnjive sadržine između "Parka Prinčeva" i Bulonjske šume.

Zbog toga su na ulice poslate najjače policijske snage! Nema metro stanice, veće raskrsnice, a ni većeg objekta, gde nisu raspoređeni specijalci sa dugim cevima. Samo danas mogli smo da ih primetimo na svakoj prometnijoj stanici, ali i u blizini glavnog medija centra, gde će se svakodnevno okupljati veliki broj novinara sa raznih krajeva sveta.

Mere bezbednosti, čak i da nije bilo pomenutih dramatičnih vesti, svakako bi bile na najvišem nivou, jer je Pariz generalno multietnički i milionski grad. Kako smo mogli čuti, tako recimo juče nije bilo moguće prići Ajfelovom tornju i užem centru Pariza iz bezbednosnih razloga, a mnoge ulice i metro stanice su zatvorene. Priča se da će pola grada biti "paralisano" u petak, kada bude Ceremonija otvaranja, odnosno, da će sve biti podređeno tom spektakularnom događaju kakav još nije viđen u istoriji.

Kao što je poznato, dosadašnje Ceremonije obično su pravljene na stadionima, a ova će duž reke Sene i sa defileom kakav dosad nije zabeležen. Za taj poduhvat, organizatori Igara u saradnji sa lokalnom policijom angažovali su specijalce iz brojnih država sveta, ne samo iz Francuske. Danas smo, recimo, na ulici sreli pripadnike organa reda iz Češke, a kako nam je jedan od meštana rekao, sigurno da među njima ima i Srba. Otprilike, oko 2.000 stranaca (ne Francuza) biće zaduženo za bezbednost stanovništva.

Kako je ranije saopšteno, ovogodišnje Olimpijske igre obezbeđivaće čak 11.000 pripadnika vojske i čak 75.000 pripadnika policije. Trenutno je postavljeno oko 44.000 barijera, zatvorene su pojedine ulice i mostovi, a saobraćaj od aerodroma "Šarl De Gol" jutros se odvijao usporeno zbog policijskih i bezbednosnih punktova.

Otud i ne čudi što je veliki broj meštana odlučio da se u naredne dve nedelje skloni iz Pariza dok ne prođu Olimpijske igre.