31.07.2024.

06:20

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Čudo nad čudima u Večnom gradu! Nađa Higl pokorila planetu (VIDEO)

Higlova je pre 15 godina ostvarila jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog plivanja i osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Rimu na 200 metara prsno. Skromna 22-godišnja devojka iz Pančeva je tada kao potpuni autsajder pokorila celu planetu, ostavivši iza sebe olimpijske šampionke, svetske i evropske rekorderke. 

Čudo, senzacija, ne postoje prave reči koje bi mogle da opišu ono što je Higlova režirala na bazenima čuvenog "Foro Italika". Nađa je bez velike pompe izborila finale u Večnom gradu. Ni promil šanse nije se davao našoj plivačici pored neverovatne konkurencije, tadašnje svetske rekorderke Kanađanke Anemari Pirs, evropske vladarke Austrijanke Mirne Jukić, kao i olimpijske šampionke Amerikanke Rebeke Soni.

Informer

 

Ipak, da se čuda dešavaju, ako u njih verujete potvrdila je Higlova tog kasnog popodneva 31. jula 2009. godine u italijanskoj prestonici. Krenula je naša plivačica u drugoj stazi, a posle prvih 100 metara zauzimala je peto mesto, dok je daleko ispred nje vodeća bila Sonia.

Na 150 metara, Nađa je polako počela da sustiže protivnice i izbila je na treću poziciju, ostalo je još 50 metara, ali je Amerikanka i dalje ubedljivo bila prva sa više od dve i po sekunde prednosti. Ipak, olimpijska šampionka izgleda da je nametnula žestok ritam i preforsirala se u finišu, dok je Higlova tada ubacila u šestu brzinu i prvo prestigla Pirsovu, a onda u poslednjim metrima i Amerikanku i prva dodirnula cilj u vremenu od 2:21, 62 minuta za istorijsko zlato.

"Bože, da li je moguće! Staza broj dva, Nađa Higl osvaja zlato. Čudno nad čudima se dogodilo...”, odzvanjale su reči sada već pokojnog komentatora sa RTS Duška Koraća, dok je prenosio spektakularno finale iz Rima. 

Da ni sama Higlova nije bila svesna svog uspeha videlo se po njenoj reakciji posle trke.

- Ne mogu da verujem! Ne mogu da verujem - uzvikivala je Nađa i u neverici se držala za glavu. 

Higlova je tako na svom prvom učešću na Svetskom prvenstvu stigla do najvišeg postolja, gde se potom na svečanoj ceremoniji ponosno ogrnula srpskom trobojkom dok se sa zvučnika orilo "Bože pravde". 

Informer

 

Naša plivačica je posle finala priznala da ni ona nije verovala da 
 - Ovo je san. U ovom trenutku živim svoj san. Cilj u Rimu je bio pre svega da uđem u polufinale, kada sam to uradila naredna stepenica je bila finale i tu sam prebacila sva svoja očekivanja. O medalji, a kamoli zlatnoj, nisam ni razmišljala. Išla sam u svom tempu, nisam se mnogo obazirala na rivalke. Videla sam samo Mirnu Jukić ispred sebe i pokušala sam da je stignem, kada sam ušla u cilj i videla svoje ime na semaforu bila sam šokirana. Gledala sam prvo u semafor, pa u ekran. Kamera me je stalno zumirala, a meni nije bilo jasno zbog čega. Sad znam, to je zbog toga što sam prvakinja sveta - bila je prva reakcija Higlove nakon osvojenog zlata.