07.08.2024.

16:54

Foto: Tanjug/AP Photo

Sport

Za infarkt! Ludačka pobeda "delfina"! Kapiten Jakšić u poslednjoj sekundi doneo polufinale Igara u Parizu!

Kakav meč, kakva ludnica u Parizu, za srčku! Dvostruki uzastopni olimpijski šampion nastaviće borbu za odbranu zlata i to na kakav način - golom kapitena Nikole Jakšića u poslednjoj sekundi i to sa praktično polovine bazena!

Videlo se od prvog minuta da će ovo biti utakmica "na jednu loptu". Žestoka borba vodila se u bazenu "Akvatik centra", a na kraju je odluka pala uz zvuk sirene, iako je na samo šest sekundi pre kraja rival izjednačio i već se spremao za peterce!

Mnogi su pre ovog duela otpisalivali "delfine", jer su u grupi pobedili samo Japan u Francusku, a izgubili ubedljivo od Australije, Španije i Mađarske. I danas su sve vreme jurili minimalnu prednost Grka. Poveli su preko Papanikolaua, ali je vrlo brzo naš najbolji strelac Dušan Mandić vratio egal sa peterca.

Igra nerava nastavila se do samog kraja. S jedne strane su precizni bili Vlahopulos i Funtulis, ali nisu se predavali naši momci, pogađala su braća Rašović, Viktor i Strahinja.

Informer

Dušan Mandić

Za razliku od prethodnog meča, kada smo deklasirani od Mađara, sada je napad mnogo bolje funkcionisao, ali i odbrana na čelu sa golmanom Radoslavom Filipovićem. Debitant na OI uspeo je čak u trećoj četvrtini da odbrani i peterac "helenima", što je ulilo dodatnu energiju srpskom timu.

Ipak, ono što je Mandić radio, iz kakvih pozicija je pogađao i u kakvim trenucima, zaslužuje divljenje. Pokazao je zbog čega se smatra liderom ove nove, podmlađene generacije, jer je upravo on povukao i ostale momke, iako smo treću deonicu izgubili sa 4:2.

Ušli su Grci u poslednju četvrtinu sa minimalnom prednošću (9:8), ali nije tu bio kraj. Naprotiv, drama je tek usledila u samom finišu, kada je na četiri minuta pre kraja Nemanja Vico izjednačio na 10:10.

Informer

Strahinja Rašović

S druge strane, blistao je i Filipović, skupio je čak deset odbrana i omogućio izabranicima Uroša Stevanovića da sve rešavaju u poslednjih 180 sekundi.

A, onda, sevnula je Mandićeva levica, zatresla se mreža, a dvostruki uzastopni olimpijski šampion došao je do prve prednosti na meču (11:10). Zategli smo i defanzivu, pa "heleni" nisu uspeli da iskoriste tri napada zaredom.

Informer

Nikola Jakšić

I kada je Viktor Rašović pogodio prečku na 30 sekundi pre kraja, svi srpski navijači su se zaledili. Usledio je šok, Vlahopulos je izjednačio, a na semaforu je stajalo još šest sekundi do kraja. Dovoljno za sjajnog Jakšića, koji se podigao, raspalio i sa velike udaljenosti pogodio baš tamo gde treba. Za ogromnu radost naših momaka i još jedno polufinale velikog takmičenja. Bravo!

"Delfini" će se za finale OI u Parizu igrati protiv pobednika duela SAD - Australija, koji se igra danas, od 19.00 časova.