12.08.2024.

18:00

Foto: profimedia

Sport

Biće utvrđeno ko je pokrenuo ovo uznemiravanje! Oglasila se bokserka koju optužuju da je muško!

Bokserka iz Alžira Iman Kelif (25), koja ima "DSD" poremećaj zbog kojeg ima višak testosterona u krvi, imala je "noćne more" na Olimpijskim igrama u Parizu zbog uznemiravanja navijača oko njenog pola.

Godinu dana nakon što je diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva jer je ocenjeno da ne ispunjava kriterijume da se takmiči u ženskoj kategoriji, Kelif se okitila sa najsjajnijim odličjem na takmičenju u francuskoj prestonici.

Po povratku u svoju domovinu, Iman je imala poruku za sve navijače, a zatim nagovestila i da će oni koji su pokrenuli to uznemiravanje, biti suočeni sa pravdom.

- Šaljem poruku svim ljudima u svetu da se pridržavaju olimpijskih principa i Olimpijske povelje, da se uzdrže od maltretiranja svih sportista, jer to ima ogromne efekte. Može da uništi ljude, ubije njihov razum, duh i um. Može da podeli ljude i zato tražim od njih da se uzdrže od maltretiranja. Nadam se da će ljudi prestati da maltretiraju. Mi smo bili na Igrama da bismo nastupili kao sportisti. Nadam se da nećemo videti slične napade u budućnosti- rekla je Kelif arapskoj televiziji "SNTV".

Informer

Iman Kelif

Zbog čitave situacije Alžirka je odlučila da ide na sud, pa se potom oglasio njen advokat Nabil Boudi.

- Gospođa Kelif kontaktirala je advokatsku kuću i podnela tužbu za teško internet uznemiravanje, preko centra za suzbijanje internetske mržnje u kancelarije pariškog tužitelja. Kriminalna istraga će utvrditi ko je pokrenuo ovu mizogenu, rasističku i seksističku kampanju, ali će se takođe fokusirati na one koji su podgrevali ovaj digitalni linč. Nepravedno uznemiravanje koje je pretrpela ova bokserska prvakinja ostaće najveća mrlja ovih Olimpijskih igara - rekao je njen advokat Nabil Boudi, a prenosi ESPN.