18.08.2024.

15:42

Foto: Starsportphoto

Sport

"Tiranin" u penziji! Rođen u Beogradu, a zbog jednog poziva postao legenda Hrvatske

Ljubitelji sporta, a naročito vaterpola, Rudića se sećaju kao simpatičnog brku koji je predvodio vaterpoliste Hrvatske. Pomenute 2012. godine sa "šahovničarima" osvojio je olimpijsko zlato, a istu medalju osvajao je sa reprezentacijom Jugoslavije u dva navrata - 1984. i 1988. godine, kao i sa selekcijom Italije 1992. godine. Jedini je trener u istoriji vaterpola koji je sa tri različite reprezentacije osvojio četiri olimpijska zlata.

Rudić ima i zanimljivu životnu priču. Rođen je u Beogradu 1948. godine, a njegov otac Jakov bio je oficir u JNA. Po rođenju živeo je dve godine u Beogradu, a zatim su se selili i živeli u Rijeci, Zadru, Splitu i Zagrebu. Ratko Rudić je svoj vaterpolo debi imao 1963. godine, dakle, sa 15 godina, a kasnije je prešao u Partizan, gdeje bio član generacije koja je dvaput bila prvak Evrope.

Nakon igračke karijere, prvo je kao trener predvodio juniore Jugoslavije, a potom i prvi tim, sa kojim je osvojio pomenuta dva olimpijska zlata. Potom je preuzeo Italiju i takođe postao šampion na Igrama, da bi od 2001. do 2004. godine radio kao selektor Sjedinjenih Američkih Država. Ameri su imali velike planove sa njim, želeli su da vaterpolo dignu na najviši nivo, a onda je Rudić naprasno odlučio da napusti SAD i vrati se u Hrvatsku.

I to na poziv tadašnjeg predsednika te države - Stjepana Mesića. Upravo Mesić je, kao predsednik države, urgirao da Rudić prekine ugovor u SAD i vrati se u Hrvatsku, sa kojom je osvojio to olimpijsko zlato 2012. godine. Kasnije je vodio Brazil, sa kojim je šokirao Srbiju u grupnoj fazi na Olimpijskim igrama 2016. godine. Te Igre naša selekcija osvojila je kasnije domimantno, ali ostaće upamćeno da im je Rudić naneo poraz u preliminarnoj rundi.

Suštinski, Rudić je okončao karijeru još 2020. godine, nakon što je završio mandat u Pro Reku. Tada je izjavio da se više neće baviti vaterpolom, a to je ozvaničeno juče, nakon pomenutog spektakla na Korčuli gde se čuveni stručnjak zvanično oprostio od vaterpola.

Zanimljivo, tokom karijere dobio je jedan ne tako popularan nadimak - tiranin. Njegovi bivši igrači to su objašnjavali činjenicom da su Rudićevi treninzi bili itekako zahtevni, kao i da su vaterpolisti zbog tih metoda rada svaki put ostavljali poslednji atom snage u bazenu.

Na kraju, lista medalja koje je osvojio je impozantna. Osim Olimpijskih igara, gde ima četiri zlata i jednu bronzu, osvajao je triput svetska prvenstva, triput evropska, dva puta Svetski kup, jednom Svetsku ligu i jednom Panameričke igre.