Autor: Informer.rs

21.08.2024.

23:34

Foto: Beogradski maraton

Sport

"Beogradska brza desetka" biće održana 7. septembra na Ušću!

Drugu godinu uzastopno, start i cilj trke "10K Beograd" biće u Bulevaru Nikole Tesle, kod Parka prijateljstva na Ušću, čime će i zvanično početi drugi deo trkačke sezone Beogradskog maratona.

- Ovogodišnja trka, imajući u vidu ravnu, brzu stazu, kao i izuzetan kvalitet elitnih trkača - pretenduje da se visoko pozicionira na evropskoj i svetskoj sceni najbržih uličnih trka. Biće to idealna prilika i za naše najbrže trkače i trkačice da na prvenstvu Srbije na 10 kilometara, koje organizujemo u saradnji sa Srpskim atletskim savezom, ostvare svoje najbolje rezultate i budu dostojan rival najboljim inostranim takmičarima. Iako će to biti veliki izazov, namera nam je da Beograd i Beogradski maraton budu prepoznati kao organizatori i najmasovnijih i najbržih trka u regionu i šire - istakao je Marko Marinković, koordinator elitne trke.

Prošle godine "Beogradska desetka" izazvala je veliko interesovanje, a na startu je bilo preko tri hiljade trkača.

Informer

 

- Omasovili smo trkački pokret u Srbiji, preuzimamo primat u organizaciji uličnih trka u regionu i zato smo veoma ponosni što uporedo sa svim tim, trke u organizaciji Beogradskog maratona sve više dobijaju i na takmičarskom kvalitetu, zahvaljujući učešću sve većeg broja vrhunskih elitnih takmičara. To je dokaz da smo u trkačkoj zajednici na svetskom nivou prepoznati kao odlični organizatori, tako da slobodno mogu da konstatujem da Beogradski maraton raste i razvija se u pozitivnom smeru. Dokaz za to su i rekordi koje po broju učesnika obaramo iz godine u godinu na svim našim događajima, kao i činjenica da smo kandidati za domaćinstvo i organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju 2027. godine - rekao je Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona. 

On je dodao da će ova trka bodovati u zvaničnom kalendaru svetskih uličnih trka. 

- Održavanjem "Beogradske desetke", naš glavni grad se svrstao u red evropskih i svetskih metropola, koje već imaju dugu tradiciju održavanja uličnih trka na 10 kilometara. Staza na Novom Beogradu na kojoj će se trčati je sertifikovana i svi rezultati biće priznati od Svetske atletike i bodovaće se u zvaničnom kalendaru svetskih uličnih trka, što je još jedan dokaz našeg kvaliteta - zaključio je Habuš.

Prijave za učešće u trci su toku, vrše se na sajtu Beogradskog maratona, a broj učesnika je ograničen. Zanimljivo je istaći da u ovoj trci mogu da učestvuju i deca od 12 godina uz saglasnost roditelja.