25.08.2024.

17:43

Foto: AP PHOTO

Sport

Šampion ponižen kao nikad! Noris slavio na Ferštapenovom terenu

Britancu je ovo drugi trijumf u karijeri, pošto je prethodno bio najbolji ove sezone i na trci u Majamiju. Noris je odvezao fantastičnu trku i iza sebe ostavio aktuelnog trostrukog svetskog šampiona Maksa Ferštapena iz Red Bula, koji je imao skoro 23 sekunde zaostatka za vodećim.

Informer

 

Holanđanin tako nije uspeo da pred svojim navijačima slavi i obeleži jubilarnu 200. trku u Formuli jedan. Treće mesto na podijumu na krajj je zauzeo vozač Ferarija Šarl Lekler. Bodove na stazi u Zandvortu osvajali su još i drugi pilot Meklarena Oskar Pjastri, peti je bio Karlos Sainc iz Ferarija, a šesti Serhio Peres iz Red Bula. Vozači Mercedesa Džordž Rasel i Luis Hamilton zauzeli su sedmo i osmo mesto, deveti je bio Pjer Gasli iz Alpine, a 10. mesto zauzeo je Fernando Alonso as Aston Martina.

Noris je trku startovao sa pol-pozicije, ali ga je već u prvoj krivini pretekao Ferštapen. Verovali su svi već tada da je trka gotova, ali ne i Britanac koji nije dozvolio Holanđaninu da napravi veću razliku od sekunde i po, a onda je sačekao svoj trenutak u 18. krugu. Iskoristio je Noris činjenicu da je vozač Red Bula imao određenih problema sa bolidom i lako ga obišao i vratio se na lidersku poziciju. Noris je od tog trenutka počeo da dominira na stazi i da iz kruga u krug uvećava razliku nad aktuelnim šampionom, koja je na kraju bila preko 20 sekundi.  

Prvo mesto u generalnom plasmanu vozača drži Ferštapen sa 295 bodova, dok je Noris drugi sa 225. Naredna trka u šampionatu Formule 1 vozi se 1. septembra u Monci za Veliku nagradu Italije.