31.08.2024.

11:48

Foto: Reuters

Sport

"Velika nepravda! Nisu imali nikakve primedbe"! Grme iz Paraolimpijskog komiteta Srbije zbog oduzimanja medalje

Đurić je sinoć osvojio srebro, a taj rezultat mu je poništen i diskvalifikovan je sa daljeg takmičenja, pošto je navodno utvrđeno da je imao određenih nepravilnosti u opremi.

Paraolimpijski komitet Srbije sada se oglasio saopštenjem u kojem je poručeno da je napravljena ogromna nepravda prema Nebojši, kao i to da su organizatori navodno pronašli određene probleme sa njegovom stolicom.

Uz napomenu da je sve provereno pre početka takmičenja.

"Deset minuta iza ponoći stiglo je obaveštenje da je našem paraatletičaru Nebojši Đuriću oduzeta srebrna medalja i da je diskvalifikovan. U šturom saopštenju poslatom preko Vatsapa našem selektoru Jovanu Đukiću ne navode se razlozi diskvalifikacije, već se napominje da se radi o tehničkoj regulaciji. Pozivajući se na pravilo R6.16.1, koje se odnosi na stolicu za bacanje (metalna stolica sa koje takmičar sedeći baca kuglu), ni u kratkom izveštaju, a ni nakon jutrošnjih sastanaka i uložene žalbe sa naše strane, ne pominje se tačan razlog, odnosno tačan problem stolice za bacanje", poručuju iz Paraolimpijskog komiteta.

Informer

Opisan je i postupak čitavog pregleda opreme pre takmičenja. Podsetimo, na Nebojšin rezultat žalili su se Iranci, zbog čega mu je poništen hitac dovoljan za osvajanje drugo mesta.

"Po pravilu, svaka stolica se kontroliše i pregleda najkasnije 70 minuta pre bacanja, što se desilo i sa stolicom Nebojše Đurića. Prilikom pregleda stolica je prošla kontrolu bez ikakvih primedbi i potvrđena je njena tehnička ispravnost, kao i dozvola da Nebojša može nastupati sa pregledanom opremom. Pravilo nalaže da se u slučaju bilo kakve sumnje na ispravnost opreme dodeljuje žuti karton, što prilikom pregleda opreme našeg reprezentativca nije bio slučaj. Važno je napomenuti da se istom stolicom koristio i na svetskom prvenstvu u Japanu ove godine gde je osvojio srebrnu medalju", zaključuju iz Paraolimpijskog komiteta Srbije.