01.09.2024.

18:24

Foto: AP PHOTO

Sport

Lekler slavio na čuvenoj Monci! Ferari nadmudrio Meklaren, Ferštapen bez podijuma (VIDEO)

Monačanin je startovao sa četvrte pozicije, ali je zahvalujući hrabroj vožnji i strategiji italijanskog tima uspeo da se dokopa trijumfa i to pred domaćim navijačima. Ferari je tako stigao do jubilarne 20 pobede u Monci. Očekivano, posle pobede usledilo je spektaklularno slavlje čuvenih "tizofa" koji su Moncu obojili u crvenu boju. 

Lekleru je ovo sedma pobeda u karijeri, a druga ove sezone pošto je bio najbrži i na trci u svojoj rodnoj zemlji - Monaku. Na podijumu u Monci pored pilota Ferarija našao se i dvojac Meklarena Oskar Pjastri i Lando Noris. 

Informer

 

Četvrto mesto zauzeo je drugi vozač Ferarija Karlos Sainc, peti je bio Luis Hamilton iz Mercedesa. Aktuelni svetski šampion Maks Ferštapen ponovo je podbacio, pa je trku završio tek na šestom mestu. Bodove su još osvojili Džordž Rasel iz Mercedesa, Serhio Perez (Red Bul), deveti je bio vozač Vilijamsa Aleks Albon, a deseti Kevin Magnusen iz Hasa. 

Trka na čuvenoj italijanskoj sa pol-pozicije je poveo Noris, ali ga je već u prvim krivinama pretekao klupski kolega Pjastri, a potom i Lekler. Posle prvog odlaska u boks, dvojac Meklarena je bio vodeći, a iako je pilot Ferarija vrebao sa trećeg mesta, nije uspeo da se ozbiljnije zapreti Pjastriju i Noris. Činilo se da će britanska ekipa na kraju rutinski stići do duplog trijumfa.

Informer

 

Ipak, odlučila je italijanska ekipa tada da rizikuje i odlučila se na samo jedan odlazak u boks, odnosno jednu zamenu guma za razliku od vozača Meklarena koji su to dva puta učinili. To je iskoristio Lekler preuzeo lidersku poziciju i na kraju sjajnom vožnjom uspeo da zadrži konkurente iza sebe, upkos vidno istrošenim gumama. 

Vodeći u generalnom plasmanu i dalje je Ferštapen sa 303 boda, drugi  je Noris sa 240, dok je treći Lekler sa 217. U konkurenciji konstruktora na prvom mestu je Red Bul sa 446 bodova, samo devet manje od drugoplasiranog Meklarena, dok je Ferari treći sa 407. 

Naredna trka u šampionatu Formule jedan vozi se 15. septembra u Azerbejdžanu.