02.09.2024.

07:12

Foto: printscreen

Sport

Skandal nad skandalima! Himna lažne države Kosovo usred "Srbije" (VIDEO)

Predstavnici iz lažne države učestvovali su na takmičenju koje je okupilo oko 150 takmičara. Upravo zbog njihovog učešća nema džudista iz Srbije. Inače,  dvorana u kojoj se održava takmičenje zove se "Srbija" i nalazi se baš na Trgu "Srbija".

Nakon što je intonirana himna samoproklamovane države saopštenjem se oglasio Džudo savez Republike Srpske. Oni navide da su morali da prate pravila Evropske i Svetske Džudo federacije i da je u protivnom sledila kazna za sportiste. 

"S obzirom da je glavni problem na održanom prvenstvu Balkana za seniore intonacija himne i učestvovanje reprezentacije (tzv.) Kosova dužni smo dati pojašnjenje javnosti. Tzv. Kosovo je stalna članica Evropske, Svetske džudo federacije kao i Međunarodnog olimpijskog komiteta i kao takvi stekli su pravo učešća na svim takmičenjima u organizaciji gore navedenih institucija. Organizator Međunarodnog takmičenja dužan je da se strogo pridržava pravila koje je naložila Evropska i Svetska džudo federacija", stoji u saopštenju.

Organizatorima i sportistima preti kazna ukoliko se prvila ne ispoštuju.

"Ukoliko se prekrši pravilo od strane navedenih institucija organizator takmičenja kao i savez suočiće se sa rigoroznom kaznom koja može biti i isključenje iz Evropske i Svetske džudo federacije što bi bilo pogubno za sport i sportiste Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Džudo savez Republike Srpske i Bosne i Hercegovine upoznaće Evropsku i Svetsku džudo federaciju i tražiti da se incijatori svih negativnosti na prvenstvu Balkana za koje imamo dokaze sankcionišu jer su naneli nemerljivu štetu najuspiješnijem sportu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.