02.09.2024.

11:53

Foto: Reuters

Sport

Nebojša nije mogao da izdrži nepravdu! Đurić odlučio da se povuče sa Paraolimpijskih igara nakon što su mu ukrali srebro!

Ovaj incident, koji je izazvao ogorčenje u Paraolimpijskom komitetu Srbije (POKS), započeo je žalbom iranskog tima, što je dovelo do diskvalifikacije Đurića.

Naš atletičar je u takmičenju postigao sjajan rezultat od 11,98 metara, što mu je prvobitno donelo srebrnu medalju. Međutim, nakon što su sudije ponovo razmotrile njegovu opremu, odlučeno je da se svi njegovi rezultati ponište, a medalja oduzme.

Informer

Nebojša Đurić

Predsednik POKS-a, Zoran Mićović, izrazio je bes i razočaranje zbog ove odluke, navodeći da je klupa sa koje je Đurić bacao kuglu prethodno prošla sve neophodne kontrole, uključujući i one na samim Paraolimpijskim igrama. Ova klupa je već bila korišćena na prethodnim velikim takmičenjima, uključujući i Paraolimpijske igre u Tokiju, kao i svetska prvenstva u Parizu i Kobeu.

Saopštenje Paraolimpijskog komiteta Srbije ovim povodom prenosimo u celosti:

"Kao što je javnost upoznata, Nebojša Đurić je nastupio na atletskom takmičenju na Paraolimpijskim igrama u Parizu na kojima je hicem od 11,98m osvojio srebrnu medalju. Odlukom sudijskog žirija posle žalbe na rekvizit koji je koristio, svi Nebojšini rezultati na ovom takmičenju su poništeni i Nebojša je ostao bez medalje i plasmana. Službenici POKS, i ja lično, smo u stalnoj komunikaciji sa rukovodstvom Svetske paraatletike, a obavili smo i razgovor sa predsednikom Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrjuom Parsonsom u pokušaju da dođemo do svih zapisnika koji se tiču klupe sa koje je Nebojša bacao kuglu."

Informer

Nepravedna diskvalifikacija Nebojše Đurića

"Klupa o kojoj je reč je u upotrebi od Paraolimpijskih igara u Tokiju i Nebojša se na njoj do sada takmičio na dva svetska prvenstva – u Parizu 2023. i u Kobeu 2024. godine kada je osvojio srebrnu medalju. Ovaj rekvizit je prošao sve prethodne kontrole tokom Paraolimpijskih igara u Parizu, kao i zvaničnu kontrolu neposredno pre Nebojšinog nastupa, i odobren je za korišćenje kao potpuno ispravan. Napominjem da bez tog odobrenja klupa nije mogla biti izneta na borilište."

"Šokirani smo samom odlukom da se Nebojšini rezultati ponište i da mu se oduzme medalja, a još više smo zaprepašćeni činjenicom da ni posle dan i po od upućenog zahteva da nam se dostave svi zapisnici u vezi sa takmičenjem, uključujući i sastav sudijske komisije i njihovu odluku sa obrazloženjem, ova dokumenta nismo dobili. Očito imaju problem da brane svoju odluku o diskvalifikaciji Đurića zbog čega nas drže u mraku. Nebojša Đurić je posle konsultacija sa lekarom našeg tima odlučio da se povuče sa takmičenja u bacanju diska u kategoriji F56 zbog proživljene traume tokom prethodna tri dana."

Informer

Nebojša Đurić

"Pozivam javnost da podrži Nebojšu Đurića i njegovog trenera, bivšeg prvaka sveta, Miloša Zarića da ostvare svoja prava. Imajte na umu da im je nakon takmičenja čak uručen i zvaničan poziv na ceremoniju dodele medalja. Posle konsultacija sa pravnim timom smo na pragu odluke da podnesemo tužbu protiv Svetske paraatletike. Moram napomenuti da dobijamo ogromnu podršku sa svih strana. Kako od pojedinaca i institucija iz Srbije, tako i od naših kolega i sportista ovde iz skoro svih zemalja. Posebno nam znači podrška našeg Ministarstva za sport koje nam je uz reči ohrabrenja dalo i podršku, pravnu i svaku drugu, da ovaj slučaj isteramo do kraja. Paraolimpijski komitet Srbije je uvek stajao, i stajaće, iza svojih sportista i članova", stoji u saopštenju koje potpisuje predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, Zoran Mićović.

Ovaj skandal je bacio senku na Paraolimpijske igre u Parizu, a borba za pravdu tek počinje. Paraolimpijski komitet Srbije neće odustati dok se ne razjasne sve okolnosti koje su dovele do ove kontroverzne odluke.