02.09.2024.

22:28

Foto: printscreen facebook

Sport

Tužna vest iz Belorusije! Preminuo trostruki olimpijski šampion!

Proslavljeni rvač bio je jedan od najvećih u istoriji ovog sporta, a preminuo je u danas u Minsku. On je rođen u Ukrajini i šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka nastupao je pod zastavom bivšeg Sovjetskog Saveza (SSSR).

Medved se takmičio se u disciplini slobodnim stilom, kategorije preko 100 kilograma, a osvojio je ukupno 15 medalja na najvećim takmičenjima, od čega čak 13 zlatnih.

Bio je trostruki uzastopni olimpijski šampion - u Tokiju 1964, u Meksiko Sitiju 1968. i u Minhenu 1972. U tom vremenskom periodu je vladala njegova dominacija, a  osvojio je i sedam titula prvaka sveta, kao i tri najsjajnija odličja na Evropskom prvenstvu.

"Rastužila nas je smrt Aleksandra Medveda. Bio je ambasador našeg sporta, a njegovi uspesi pokazuju da ga je svet smatrao najboljim. Ovo je veliki gubitak za svet rvanja i u ovim teškim trenucima smo uz njegovu porodicu", poručio je Nenad Lalović, predsednik Svetske rvačke federacije.

Informer

Aleksandar Medved osvojio 13 zlatnih medalja u karijeri

Čuveni rvač je 1972. na otvaranju OI nosio zastavu SSSR-a, a posle povlačnje se preselio u Belorusiju. Tamo je prethodno služio vojsku, da bi po završetku profesionalne karijere postao trener na državnom Univerzitetu za informatiku u Radioelektriku.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza imenovan je za potpredsednika Olimpijskog komiteta Belorusije, a bio je i predsednik tamošnjeg rvačkog Saveza. Odlikovan je Ordenom Lenjina, Ordenom Crvene zastave rada i Ordenom Znaka časti.

Medved je 2001. izabran za najboljeg beloruskog sportistu 20. veka i postao je jedan od prvih upisanih u Međunarodnu rvačku kuću slavnih FILA. Dobio je priznanje za počasnog građanina Minska, gde se od 1970. održava i rvački turnir u njegovu čast.

Aleksandar je bio oženjen Tatjanom, a ima dvoje dece - Jelenu i Alekseja. Ćerka mu je bila šampionka države u tenisu, dok je sin osvojio juniorsku titulu prvaka sveta u rvanju 1987. godine.