03.09.2024.

23:55

Foto: profimedia

Sport

Ruskinji deset godina suspenzije zbog dopinga! Oduzeta joj i medalja iz Londona

Kako je saopštio Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, Tomašova je dobila oštru kaznu jer joj je to drugi prekršaj, nakon što je prethodno bila suspendovana na dve godine zbog dopinga zbog kojeg je propustila Igre u Pekingu 2008.

CAS je naveo da je Tomašova bila pozitivna na anaboličke steroide u ponovnoj analizi uzoraka iz 2021. godine. Ti uzorci uzeti su u junu i julu 2012, nekoliko nedelja pre početka Igara u Londonu.

Ruskinji su poništeni svi rezultati od 21. juna 2012. do januara 2015. godine. Tomašova je bila četvrta u trci na 1.500 metara u Londonu, ali joj je dodeljeno srebro zbog dopinga osvajačica zlatne i srebrne medalje. Ta trka nazvana je ozgloglašenom, pošto su osvajačice zlatne i srebrne medalje Asli Altekin i Gamze Bulut iz Turske ranije diskvalifikovane i suspendovane zbog dopinga.

Zlatna medalja tada je dodeljena Jusuf Jamal iz Bahreina. Posle oduzimnaja srebra Ruskinji, to odličje sada bi trebalo da pripadne Abebi Aregavi iz Švedske, a bronza Amerikanki Šenon Roburi.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučiće o preraspodeli medalja koje su tada dodeljene. Ceremonija predaje odličja može biti održana na svetskim šampionatima ili na narednim Olimpijskim igrama. 
CAS je bio zadužen za slučaj Tomašove, pošto je Atletiski savez Rusije suspendovan zbog prikrivanja rasprostranjenog dopinga. Ruskinja sada ima 49 godina, a tokom karijere osvojila je olimpijsko srebro na 1.500 metara u Atini 2004. i dve titule svetskog prvaka 2003. i 2005. godine.