10.09.2024.

23:32

Foto: rvački savez srbije

Sport

Kvalitet rvanja podignut na viši nivo! Reprezentacija se vratila sa Svetskog prvenstva!

Naša selekcija do 20 godina nastupila je sa ukupno 11 takmičara, sedam u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji, a osvojena su dva peta mesta.

Medalje su za malo izmakle Branku Đukiću u grčko-rimskom stilu u kategoriji do 97 kilograma i Emiliji Jakovljević u konkuenciji devojaka u kategoriji do 68 kilograma.

Iako je odličje izostalo, jedan od trenera mladih srpskih rvača Đorđe Miolski, zadovoljan je nastupom. 

- Ono što je jako važno je da smo kvalitet rvanja svih naših reprezentativaca podigli za jedan ili dva stepenika više i da je kod svih njih vidljiv napredak. Kristijan Fris i ja sa ovom generacijom rvača radimo četiri godine i u tom period osvojene su četiri evropske medalje, kao i pet petih mesta, dva na svetskim šampionatima i tri na prvenstvima Starog kontineta - sumirao je utiske Miolski i dodao:

- Dugo nismo imali ovako ujdnačenu po kvalitetu grupu rvača i zaista dobru bazu. Sva sedmorica reprezentativaca su bila konkuretna za medalju, Zabeležili su pobede u mečevima u kojima se to očekivalo, a u borbama gde nisu bii favoriti tesno su izgubili. Mislim da je sa obvom generacijom urađen zaista dobar posao, da sus vi obi dobro pripremljeni za eniorski program, da su kvalitetno obučeni i da će im to dati dobru osnovu za osvajanje medalja u seniorskoj konkurenciji što je i primarni cilj - konstatovao je Miolski.

O učinku našeg najboljeg rvača na ovom Svetskom prvenstvu Branku Đukiću Miolski je rekao.

- Nedostajala mu je i mala doza sreće. Izgubio je od Ukrajinca Jakušenka, koji je osvojio titulu prvaka sveta i to rezultatom 1:1. U borbi za bronzu poražen je od Rusa Averina umeču u kom je u prvom delu bio nešto slabiji, a u drugom znatno bolji rival. I na prošlom Evropskom prvenstvu isti rivali su Đukiću stali na putu do medalje - zaključio je Miolski.

Žensko rvanje u Srbiji ide krupnim koracima napred, a trener našeg ženskog tima Dalibor Perović žali što Emilija Jakovljević nije stigla do odličja, jer po njegovom mišljenju zaslužila je medalju:

- Imali smo odlične pripreme za ovo takmičenje, sa vrhunskim sparing partnerama, ali na kraju nije sve ispalo kako smo želeli. Nemam primedbe na naše devojke, sve su odradile kako smo se dogovorili i prikazale su veliku borbenost. Emilija Jakovljević je u borbi za bronzu izgubil od Poljske takmičarke. Ali, Mogu slobodno da kažem da nije poražena samo od Poljakinje, već više od sudijske trojke koja je vodila ovaj meč. Mnogo mi je teško pao ovaj Emin poraz, jer znam da je mogla da pobedi, ali sada ostaje samo da analiziramo gde smo mogli i trebali bolje i da radimo na tome. Sledeće je prvenstvo Balkana i tu očekujem da naše devojke osvoje nekoliko medalja - konstatovao je Perović.