16.09.2024.

15:55

Foto: EPA

Sport

Slava Bogu, drži se kralju! Majdov izbačen iz sporta jer se krstio, poznati stali uz Srbina! (FOTO)

Međunarodna džudo federacija kaznila ga je zbog kršenja Etičkog kodeksa, prema kojem je zabranjeno pokazivanje religioznih gestova pre, tokom, ili nakon borbi. Međutim, ova odluka izazvala je buru reakcija i ogromnu podršku javnosti.

Majdov, koji se prekrstio pre borbe sa Grkom Teodorisom Celidisom, nije se izvinio zbog svog poteza, uprkos upozorenjima da bi mogao da bude sankcionisan. Umesto toga, srpski džudista je ponosno istakao da svoju veru ne krije i da neće odustati od svojih principa. Nakon što je objavio vest o suspenziji na društvenim mrežama, podrška mu je stigla sa svih strana, a među prvima su se oglasili mnogi poznati sunarodnici.

Glumac Miloš Biković, poznat po svojim patriotizmom i religijskim uverenjima, poslao je snažnu poruku Majdovu na ruskom jeziku, citirajući Jevanđelje po Mateju:

Informer

Biković pružio podršku Majdovu

- Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave reči, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima, jer su tako progonili i proroke pre vas. 

Na srpskom jeziku je dodao jednostavno: - Podrška za brata!

Majdovu su se pridružile i druge poznate ličnosti iz Srbije, poput pevača Nikole Rokvića, kao i odbojkaša Aleksandra Atanasijevića, glumaca Ivana Bosiljčića,Viktora Savića i Aleksandra Srećkovića Kubure. Svi oni su kroz svoje poruke na društvenim mrežama pokazali solidarnost sa Majdovim, ističući važnost stajanja uz svoje vrednosti.

Majdov je u svojoj objavi naglasio da se ne kaje zbog svog postupka i da se neće izvinjavati za pokazivanje vere:

- Gospod mi je dao sve, kako privatno, tako i u karijeri, i On je za mene broj jedan. Ponosan sam na svoju veru i to se neće promeniti pod bilo kojim uslovima. Odmorićemo do tada, a onda se vraćamo uz pomoć Gospoda našeg Isusa Hrista u nove pobede.

Ova situacija podsetila je na značaj vere i ličnih principa u sportu, a Majdov će zbog suspenzije pauzirati pet meseci i neće moći da učestvuje na takmičenjima i pripremama u tom periodu. Ipak, uz ogromnu podršku koju prima iz Srbije, Majdov je sigurno dobio dodatnu snagu za povratak na tatami.