09.10.2024.

13:34

Foto: Action images

Sport

Poneo zastavu Libana, pa dobio otkaz! Prvi muslimanski trener u istoriji NFL-a izazvao buru u Americi! (FOTO)

Savet za američko-islamske odnose zatražio (CAIR) je pojašnjenje od Njujork Džetsa nakon iznenadne odluke o otpuštanju trenera Roberta Saleha, koji je navodno izbačen iz klupskih prostorija uz pratnju obezbeđenja.

Saleh, prvi muslimanski trener u istoriji NFL-a i libanskog porekla, otpušten je samo nekoliko dana nakon što je nosio bedž sa zastavom Libana tokom utakmice u Londonu.

Salehova odluka da nosi libansku zastavu desila se u trenutku eskalacije sukoba na Bliskom istoku, gde su izraelski napadi gađali Liban i Gazu.

Tajming otpuštanja, kao i činjenica da je Saleh javno isticao svoju libansku baštinu, izazvali su brojne spekulacije, posebno zbog NFL-ovog programa "Heritage", koji podstiče trenere i igrače da ponosno ističu svoje poreklo.

Informer

Robert Saleh

U svom saopštenju, CAIR je izrazio zabrinutost zbog mogućih razloga Salehovog otpuštanja.

- Iako niko ne bi smeo da donosi ishitrene zaključke o tome zašto su Džetsi otpustili trenera Saleha, izveštaj da je obezbeđenje Džetsa fizički ispratilo Saleha iz prostorija izaziva zabrinutost oko mogućih motiva za tako neprijateljski postupak – naročito imajući u vidu da je Saleh pre samo nekoliko dana nosio bedž sa zastavom Libana na utakmici - navodi se u saopštenju organizacije.

Saleh je nosio libansku zastavu tokom utakmice koju su Džetsi izgubili od Minesote Vajkingsa rezultatom 23:17 u Londonu. Zastava je bila deo NFL-ove inicijative koja omogućava učesnicima da nose simbole svojih zemalja tokom sezone. Ipak, njegova odluka izazvala je veliku pažnju, s obzirom na trenutne sukobe između Izraela i Hezbolaha u Libanu, a neki korisnici društvenih mreža kritikovali su trenera zbog ovog poteza.

Informer

Robert Saleh

Iako je Saleh, koji je predvodio Džetse tri sezone bez plasmana u plej-of, otpušten u očima mnogih kao deo rutinskih promena u svetu profesionalnog sporta, činjenica da je ispraćen iz klupskih prostorija uz obezbeđenje izazvala je sumnje, posebno u svetlu polemike oko libanske zastave.

Džo Beninjo, poznati njujorški sportski voditelj, osvrnuo se na ovaj slučaj, rekavši da nije mogao da izbegne političku dimenziju Salehovog otpuštanja.

- Saleh je nosio libansku zastavu na svom dresu pre neki dan u Londonu... Pitam se da li je to na neki način uticalo na ovu odluku - izjavio je Beninjo gostujući u jednoj emisiji.