11.10.2024.

06:20

Foto: printscreen

Sport

Na današnji dan: Ubijen legendarni Matija Ljubek!

Brojni veliki sportisti iz Jugoslavije harali su svetom tokom prošlog veka. Jedan od najboljih u svojoj kategoriji bio je i - Matija Ljubek. Proslavljeni kajakaš u tandemu sa Mirkom Nišovićem osvajao je brojna odličja na najvećim takmičenjima, ali je iznad njegovog imena zauvek ostao znak pitanja budući da je na današnji dan - 11. oktobra, pre 24 godine ubijen na kućnom pragu. 

Proslavljeni kajakaš bio je žrtva porodičnog sukoba, a zašto je - Marko Varžić, baš u njega ispalio dva metka iz puške M-48 još uvek nije poznato. Hrvatski mediji preneli su da je do problema došlo zbog svađe oko nasledstva kuće. 

Tokom suđenja prihvaćeno je objašnjenje "zategnuti porodični razlozi" i imovinske nesuglasice oko kuće u kojoj je živela majka Matije Ljubeka - Tonka, kao i porodica ubice Marka Varžića. 

Sukobi u njihovoj porodici nisu bili retkost. Dok je Matija u septembru 2000. bio na Olimpijskim igrama u Sidneju, Varžić je živom sodom Tonki polio lice, nakon čega je ona odlučila da izmeni testament. Usledila je osveta Marka Varžića koji je u krvavom pirom ubio nekoliko osoba, među kojima i Matiju Ljubeka.

Proslavljeni kajakaš je svoju sportsku karijeru započeo dok je "pekao" stolarski zanat. Ipak, nakon prvog međunarodnog uspeha Matija Ljubek potpuno se okrenuo sportu i poslao jedan od najboljih svih vremena. 

Ljubek je osvojio čak četiri olimpijske medalje pošto je u Montrealu 1976. godine osvojio je u kanuu jednokleku zlato na 1000 metara, te bronzu na 500 metara, a u Los Anđelesu 1984. u kanuu dvokleku zlatno odličje na 500 metara, te srebrno na 1000 metara. Na svetskim je prvenstvima još osvojio tri zlatne, tri srebrne, ali i tri bronzane medalje.