12.10.2024.

09:10

Foto: profimedia

Sport

Tragedija! Atletičar preminuo u 28. godini

Nesrećni događaj dogodio se 7. oktobra, a uzroci smrti još uvek nisu poznati. S obzirom da je Fitzgibon već duže vreme bolovao od psihoze, sumnja se da bi to moglo biti povezano sa njegovom smrću, ali se očekuju rezultati obdukcije koji će rasvetliti okolnosti.

Naime, u petak uveče, predsednik kluba Majk Taunli i njegov zamenik Džoš Gilmanot saopštili su vest i uputili emotivnu poruku javnosti, izražavajući duboko žaljenje zbog gubitka jednog od svojih najvrednijih članova.

"S ogromnom tugom obaveštavamo sve da je naš voljeni Robi Fitzgibon preminuo. Bio je prijatelj mnogima, izvor inspiracije i motivacije, ne samo za naše članove, već i za sve koji su imali priliku da ga poznaju. Robi je predstavljao sve što cenimo u našem klubu - predanost, upornost i ljubav prema atletici", poručili su iz Brajtona.

Informer

 Robi Fitzgibon

Fitzgibon se pridružio pomenutom atletskom klubu sa samo 12 godina, i ubrzo je pokazao svoj vanserijski talenat. Kao osamnaestogodišnjak, 2015. godine, osvojio je titulu na 1.500 metara u konkurenciji engleskih škola.

Njegovu karijeru nastvio je da gradi i na Evropskom prvenstvu u atletici do 20 godina, gde je 2016. godine zauzeo peto mesto. Takođe, Fitzgibon je ponosno predstavljao Veliku Britaniju na međunarodnim takmičenjima, uključujući nekoliko prestižnih događaja u okviru Dijamantske lige. Njegov poslednji nastup na velikoj sceni bio je na Evropskom prvenstvu održanom u Glazgovu 2019. godine.

Nažalost, ubrzo nakon tog takmičenja, Fitzgibon je zadobio povredu skočnog zgloba, što ga je sprečilo da se vrati na prethodni nivo forme. Iako je povreda prekinula njegov takmičarski uspon, Robi nije odustao. Počeo je da trenira za Brajtonski maraton, planirajući da prikuplja novac za dobrotvornu organizaciju "Mind", koja se bavi mentalnim zdravljem, nakon što mu je 2022. godine dijagnostikovana psihoza.

Informer

 

Brajton Feniks potvrdio je da će Robijev otac, Robin Fitzgibon, sledeće godine učestvovati na maratonu u čast svog sina. Klub je pozvao sve ljude da podrže ovaj plemeniti gest i doniraju sredstva za organizaciju.