13.10.2024.

21:05

Foto: Reuters

Sport

Pao svetski rekord! Kenijka najbrža maratonka u istoriji (VIDEO)

Čepngetič je trku završila u dva sata, devet minuta i 56 sekundi, a pored novog rekorda ispisala je i istoriju "kraljice sportova". Naime, ona je postala prva žena koja je istrčala 42 kilometra ispod dva sata i 10 minuta. 

Dosadašnji svetski rekord u ženskoj konkurenciji držala je Etiopljanka Tigist Asefa, koji je ostvarila prošle godine na maratonu u Berlinu u vremenu od dva sata, 11 mituta i 53 sekunde.

- Osećam se sjajno, ponosna sam na sebe, moj san se ostvario. Ove godine je bilo savršeno vreme i dobro sam se pripremila. Srećna sam što se svetski rekord vratio u Keniju - rekla je Čepngetič, kojoj je maraton u Čikagu mesto gde ostvaruje velike uspehe, pošto je pobeđivala na njemu 2021. i 2022, dok je prošle godine bila druga. 

Druga kroz cilj na maratonu u Čikagu prošla je Etiopljanka Sutume Kebede, koja je za pobednicom kasnila sedam minuta i 36 sekundi, dok je treća bila bila Kenijka Irina Čeptaj sa vremenom 2:17,51.

Informer

 

U muškoj konkurenciji pobedio je Kenijac Džon Korir sa dva sata, dva minuta i 44 sekunde. Drugi je bio Mohamed Esa, a treći Ejmos Kipruto.

Čepnegetič i Korir trčali su u čast poginulog sunarodnika i atletičara Kelvina Kiptuma, koji je u februaru ove godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u svojoj zemlji. Inače, Kiptum je prošle godine na maratonu u Čikagu postavio svetski rekord.