20.10.2024.

11:22

Foto: profimedia

Sport

Ispovest koja kida dušu! Legenda umire od raka, a njegova supruga boluje od neizlečive bolesti

Hoj umire od raka prostate. On je u februaru otkrio strašnu vest, bori se protiv okrutne bolesti, koja se nažalost proširila na kosti i leka nema, a sad je potvrdio da on to zna već godinu dana.

Legendarni biciklista kaže da se rak proširio na kosti, da su mu otkriveni i tumori u ramenu, karlici, kuku, kičmi i rebrima.

- Koliko god da se čini neprirodno, to je prirodno. Svi smo rođeni i svi ćemo umreti, sve je to deo procesa. Samo treba da podsećamo sebe da smo srećni da postoje lekovi koje možemo da uzmemo da to odložimo koliko god da je moguće - rekao je Hoj u intervjuu za Tajms.

Nažalost, njegovu porodicu zadesila je još strašnija tragedija. Hoj je otkrio i da njegova supruga Sara boluje od neizlečive bolesti, dijagnostikovana joj je multipla skleroza, te da njihova deca TO ne znaju. Za Sarinu bolest saznali su samo nekoliko nedelja nakon što su otkrili da je on ima rak. 

- Zašto ja, zašto? Nije delovalo stvarno. Bio je to veliki udarac, misliš da ništa ne može gore da se desi. Osećaš se kao da si na samom dnu, a onda shvatiš da možeš još da padneš.  

Informer

Priznao je biciklista da mu je najteže palo snimanje audio verzije svojih memoara, jer zna da će to njegova deca slušati kada njega više ne bude bilo.

- Shvatiš, ove reči će moja deca slušati kada me ne bude. Nema sumnje, to je najteža stvar koju sam uradio.

Hoj je osvojio šest olimpijskih zlata između 2004. i 2012. godine, po čemu je drugi najtrofejniji Britanac, iza Džejsona Kenija, koji ima šest. Iz biciklizma se povukao 2013. godine, a poslednjih godina je radio kao stručni konsultant za BBC.

Informer

Hoj je otac sedmogodišnje Kloi, dok njegov sin Kalum ima 10 godina. Ispričao je srceparajuće detalje razgovora sa sinom.

- Pitao me je da li ću umreti. Rekao sam mu da niko ne živi zauvek, te da se nadam da ću zahvaljujući medicini živeti dugo.

Kalum je pitao Hoja da li će izgubiti kosu zbog hemoterapije, što ga je slomilo, pa je on odlučio da nosi ledenu kapu koja čuva kosu tokom hemoterapije. Dignikap, kako se ovaj proizvod zove, snižava temperature kože glave tako da krvni sudovi postaju manji i manje krvi protče kroz njih. To znači da manje lekova hemoterpije dospeva do folikule kose, pa dlaka nije u potpunosti izložena dejstvu medikamenata. Spasio je kosu, ali je trpeo izuzetne bolove.

- Uvek sam imao visok prag bola - rekao je Hoj.

Legendarni biciklista se nakon posle završetka karijere bavio moto sportom, takmičio se u čuvenoj trci Le Man, rako kao TV voditelj na Olimpijskim igrama, a postao je i pisac, objavio je dve knjige za decu.