20.10.2024.

23:07

Foto: profimedia

Sport

Dvostruki trijumf Ferarija! Lekler vladar Ostina, sudije ostavile Norisa bez trećeg mesta

Pilot italijanske ekipe na stazi u Ostinu vozio je sjajno od početka do kraja i na kraju stigao do trećeg trijumfa ove sezone, a ukupno osmog u karijeri. Drugi kroz cilj prošao je njegov klupski kolega Karlos Sajnc, dok je treće mesto na postolju zauzeo aktuelni šampion Maks Ferštapen. 

Ekipa iz Maranela tako je ponovila uspeh sa početka sezone, kada su na trci u Australiji takođe ostvarili dvostruki trijumf. 

Četvrto mesto pripalo je vozaču Meklarena Landu Norisu, koji je u završnici pretekao Ferštapena, ali je zaradio kaznu od pet sekundi zbog silaska sa staze. Peti je kroz cilj prošao Oskar Pjastri iz Meklarena, šesti je bio vozač Merdecesa Džordž Rasel, a sedmi Rikardo Perez iz Red Bula. Bodove su još osvojili Niko Fulkenberg (Has), debitant Lijan Loson u bolidu Honde, koji je na ovoj trci zamenio Danijela Rikarda, kao i Franko Kolapinto iz Vilijamsa.

Informer

 

Pitanje pobednika na kraju je rešeno već na samom startu, tačnije u prvoj krivini. Sa pol-pozicije je krenuo Noris, Ferštapen ga je odmah napao u nameri da ga pretekne, a sve to iskoristio je Lekler i već u prvoj krivini pretekao vodeću trojicu, posle čega je zadržao prvo mesto do kraja. Već u uvodnim krugovima trku je završio Luis Hamilton, koji je u jednoj od krivina izgubio kontrolu nad bolidom i završio u šljunku pored staze. 

Informer

 

Velika borba vodila se za treće mesto između dvojice vodećih u generalnom plasmanu. Ferštapen je svim silama branio treću poziciju, dok je Noris iz kruga u krug pokušavao da ga prestigne, da bi u 53. krugu u jednom od napada, obojica vozača izašla van staze.

Britanac je prilikom povratka na stazu završio ispred pilota Red Bula, ali je posle većanja sudija odlučeno da Noris ipak bude kažnjen sa pet sekundi, pa je tako ostao bez treće pozicije, koja je na kraju pripala Holanđaninu. 

Informer

 

Ferštapen je vodeći u generalnom plasmanu vozača sa 354 boda, drugi je Noris sa 297, dok je Lekler ima 275. U konkurenciji konstruktora prvo mesto drži Meklaren sa 554 poena, sledi Red Bul sa 504 i Ferari sa 496. 

Naredna trka u šampionatu vozi se 27. oktobra u Meksiku.