27.10.2024.

23:08

Foto: Tanjug/AP

Sport

Nova pobeda Ferarija! Sajnc osvojio Meksiko, Ferštapen žestoko kažnjen

Španac je tako ostvario drugu pobedu ove sezone, pošto je prethodno bio najbrži i u Australiji, a ukupno četvrtu u karijeri. Drugi kroz cilj prošao je pilot Meklarena Lando Noris, dok je treći bio drugi vozač Ferarija Šarl Lekler, inače pobednik prošlonedeljne trke u Ostinu. 

Trostruki aktuelni šampion Maks Ferštapen trku je na kraju završio na šestom mestu i to pošto je zbog izguravanja sa staze Norisa dobio kaznu od deset sekundi. 

Informer

Karlos Sajnc i Maks Ferštapen u borbi za prvo mesto

Sajnc je trku počeo sa pol-pozicije, ali ju je izgubio već u prvoj krivini kada ga je pretekao aktuelni šampion Maks Ferštapen. Ipak, već posle prvih par metara na stazu je moralo da izađe bezbednosno vozilo posle kontakta Aleksa Albona i Jukija Cunode, posle čega je vozač Vilijamsa ostao bez točka. 

Informer

Žestoko krenulo od prve krivine u Meksiku

Posle nekoliko krugova iza bezbednosnog vozila trka je nastavljena, a poveo je Ferštapen, ipak nije se dugo zadržao na čelu. U devetom krugu, Sajns je iskoristio problem vozača Red Bula sa sistemom DRS, pa ga je pretekao. Ferštapenu se ubrzo iza leđa našao Noris. Usledila je žestoka borba između Holanđanina i Britanca iz krivine u krivinu da bi u devetom krugu, Ferštapen u nameri da odbrani drugo mesto izgurao sa staze Norisa. Ubrzo je usledio još jedan izlazak sa staze obojice vozača, što je iskoristio Lekler iz pozadine, pretekao ih i stigao do drugog mesta. 

Informer

Juki Cunoda izleteo sa staze već u prvoj krivini

Najavili su Ferštapen i Noris uzbudljivu trku, ali su se ubrzo oglasili stjuardi i kaznili aktuelnog šampiona sa čak deset sekundi zbog izgurivanja sa staze protivnika. To je u potpunosti promenilo tok trke, pa je Ferari u nastavku kontrolisao i diktirao ritam i činilo se sve da ide ka novoj dvostrukoj pobedi. Ipak, konce ekipi iz Maranela pomrsio je Noris, koji je polako sustizao Leklera, a potom ga u 63. krugu i prestigao u borbi za drugo mesto i to posle greške i kratkog izletanja sa staze Monačanina. 

Pored pomenute trojice u prvih pet su završili dvojac Merdecesa Luis Hamilton i Džordž Rasel. Bodove su još osvojili Ferštapen, Kevin Magnusen iz Hasa, drugi vozač Meklarena Oskar Pjastri, Niko Hulkenberg (Has) i Pjer Gasli iz Alpine.

As Meklarena je ovim ostao u igri za šampionsku titulu, Ferštapen je i dalje vodeći sa 362 boda, dok Noris ima 315, treći je Lekler sa 291 poenom. Neizvesno je i u konkurenciji konstruktora gde je vodeći Meklaren sa 566, drugi je Ferari sa 537, dok Red Bul ima 512.